ANWB-wandeling Assen | Stad der Paleizen

ANWB-wandeling Assen: Stad der Paleizen

Kleine maar fijne stadswandeling door het centrum van Assen. De wandeling is kort, dus valt goed te combineren met een bezoek aan het Drents Museum. Je maakt een prachtig wandelingetje langs inderdaad gebouwen als kleine paleisjes. En passant kom je over de kade van de historische Drentse Hoofdvaart en langs bijzondere tuinen, zoals de Gouverneurstuin. Bartje kijkt bij het museum beschouwend voor zich uit, voor bruune boon’n bidt-ie nog steeds niet.

Stad der Paleizen

Toen Assen in 1809 stadsrechten kreeg, ontwikkelde de plaats zich tot hoofdstad met villa’s en herenhuizen, vaak voor hoge ambtenaren en gedeputeerden. Hierdoor kreeg de stad de bijnaam ‘Stad der Paleizen’.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  ANWB-wandeling Assen: Stad der Paleizen
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling5 KM
  Wat voor soort wandeling?Trage Tocht
  Startplaats of station van deze wandelingAssen, Brink 1
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Een van de mooiste gebouwen tref je direct bij de start, een oud cisterciënzer nonnenklooster dat gebouwd is rond 1206 en waar nu het Drents Museum in is gevestigd. Klooster en omliggende gebouwen ademen een heerlijke serene sfeer, ondanks de drukte. In de eeuwen daarna bestond Assen uit weinig meer dan dit klooster en directe omgeving.

Drentse Hoofdvaart

Vanuit het drukke winkelcentrum loop je de mooie Drentse Hoofdvaart op, een scheepvaartverbinding tussen Meppel en Assen. 47 kilometer lang is de vaart, met 26 bruggen en 6 sluizen. Aan beide zijden staan prachtige woonhuizen, sommige zijn rijksmonument, zoals het Witte Huis op nummer 36 en het Gratamahuis op nummer 11/13. De Hoofdvaart was vroeger zeer in trek bij de elite van de stad. De vaart dateert uit 1780, en diende vooral voor de aanvoer van turf naar Assen.

Noorder Begraafplaats

Even iets bekennen: ik heb een vreemde hobby. Altijd als ik een begraafplaats zie voel ik een onbedwingbare behoefte om die te bezoeken. De Noorder Begraafplaats (1823) is de moeite van een bezoek waard. Loop niet gedachteloos door het toegangshek: dat is namelijk een rijksmonument. Het hek uit 1859 is versierd met symbolen die betrekking hebben op de dood. Veel notabelen uit de stad vonden op deze begraafplaats hun laatste rustplaats. Zeer bijzonder zijn de gietijzeren grafmonumenten van de families Brumstede en Van Bulderen.

Bartje

Wie aan Drenthe denkt, denkt aan Bartje. En dan zeg je al snel: “Ik bid nie veur bruune boon’n”. Zijn gevleugelde uitspraak, bekend uit de tv-serie begin jaren zeventig van Willy van Hemert. Bartje is de hoofdpersoon uit de gelijknamige streekroman van Anne de Vries uit 1935. Het Drentse ventje woonde niet in een van de paleizen van Assen maar op het arme platteland. Kunstenares Suus Berkhout gaf Bartje gestalte in een beeld dat vlakbij het Drents Museum staat. Oordeel zelf maar of het beeld geslaagd is, wij hadden er onze twijfels bij.

Drents Museum

Hoogtepunt van architectuur is natuurlijk het Drents Museum. Het is gevestigd in het voormalige provinciehuis, het Drostehuis, de Abdijkerk en het Ontvangershuis. Van buiten valt er al veel te bewonderen, want het zijn schitterende gebouwen. En dat nodigt uit tot een bezoek. Het Drents Museum is eind 2011 geheel verbouwd, en is nu zeker geen provincie-museum meer. Het museum heeft allure, en heel veel spraakmakende exposities. Nog niet zo lang geleden stonden er dikke rijen voor de Dode Zee-rollen.

Mummies & Goudschat

Toen wij er waren liep de expositie Mummies. Nou ja liep. Beetje luguber was het wel. Wij vluchtten snel naar iets aangenamers: de goudschat die twee Drentenaren met een metaaldetector in januari 2014 hebben gevonden in een veld. Een kleine collectie van 47 gouden munten uit de zesde eeuw. Een unieke vondst, begrepen wij, een van de hoogtepunten van de collectie van het Drents Museum.

Gouden vragen

Heel leuk om te zien, maar na lezing van de begeleidende tekst bleven wij met de volgende vragen rondlopen:

 • hoeveel zijn die munten eigenlijk waard?
 • wie bepaalt de waarde ervan?
 • hebben de eerlijke vinders ook een eerlijk vindersloon gekregen?
 • hoeveel was dat en wat hebben ze ermee gedaan?
 • hoelang hebben ze met de metaaldetector rondgelopen voor ze de goudschat vonden?
 • hebben ze nog tips als wij ook zo’n goudschat willen vinden?

Verder zijn we helemaal niet nieuwsgierig hoor. O ja, de vondst was ook voor het achtuurjournaal groot nieuws.


B&B 't Huys van De Gouverneur in AssenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een overnachting (of twee) in het unieke B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen.

B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen B&B 't Huys van De Gouverneur ligt op 5 minuten lopen van het centrum van Assen. Gevestigd in een monumentaal gebouw waar ooit de eerste gouverneur van Assen woonde. Krijgt van 81 gasten op Trivago.nl een 9,5: “Gastvrij en gezellig. Prima plek als uitgangspunt voor het Pieterpad, van Zuidlaren tot Schoonloo, gezellige eigenaars, die je adviseren en toch je privacy geven, supermooie kamer, meer dan heerlijk ontbijt met verse spullen, heel fijn verblijf.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: rondwandelingen, stadswandelingen, ANWB-wandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Bergsportreizen: de mooiste bergvakanties

Bekijk de mooiste bergvakanties op Bergsportreizen.nl Bergsportreizen.nl biedt bijzondere trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden. Onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

 • Scherpe prijzen zonder winstoogmerk
 • Grootste aanbod van Nederland
 • 115 jaar dé specialist in bergsport
 • Deskundige begeleiding
 • Kleine groepen