Actieve vakanties bij SNP Natuurreizen
Boek een actieve vakantie op Snp.nl

ANWB-wandeling Assen | Stad der Paleizen

ANWB-wandeling Assen | Stad der Paleizen Prachtige korte stadswandeling door het centrum van Assen, goed te combineren met een bezoek aan het Drents Museum. Je komt langs gebouwen als kleine paleisjes, langs bijzondere tuinen en over de kade van de historische Drentse Hoofdvaart.

Stad der Paleizen

Toen Assen in 1809 stadsrechten kreeg, ontwikkelde de plaats zich tot hoofdstad met villa’s en herenhuizen, vaak voor hoge ambtenaren en gedeputeerden. Hierdoor kreeg de stad de bijnaam ‘Stad der Paleizen’.

ANWB-wandeling Assen | Stad der Paleizen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling5 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingAssen (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Cisterciënzer nonnenklooster

Een van de mooiste gebouwen tref je direct bij de start, een oud cisterciënzer nonnenklooster dat gebouwd is rond 1206 en waar nu het Drents Museum in is gevestigd. Klooster en omliggende gebouwen ademen een heerlijke serene sfeer, ondanks de drukte. In de eeuwen daarna bestond Assen uit weinig meer dan dit klooster en directe omgeving.

Drentse Hoofdvaart

Vanuit het drukke winkelcentrum loop je de mooie Drentse Hoofdvaart op, een scheepvaartverbinding tussen Meppel en Assen. 47 kilometer lang is de vaart, met 26 bruggen en 6 sluizen. Aan beide zijden staan prachtige woonhuizen, sommige zijn rijksmonument, zoals het Witte Huis op nummer 36 en het Gratamahuis op nummer 11/13. De Hoofdvaart was vroeger zeer in trek bij de elite van de stad. De vaart dateert uit 1780, en diende vooral voor de aanvoer van turf naar Assen.

Noorder Begraafplaats

Even iets bekennen: ik heb een vreemde hobby. Altijd als ik een begraafplaats zie voel ik een onbedwingbare behoefte om die te bezoeken. De Noorder Begraafplaats (1823) is de moeite van een bezoek waard. Loop niet gedachteloos door het toegangshek: dat is namelijk een rijksmonument. Het hek uit 1859 is versierd met symbolen die betrekking hebben op de dood. Veel notabelen uit de stad vonden op deze begraafplaats hun laatste rustplaats. Zeer bijzonder zijn de gietijzeren grafmonumenten van de families Brumstede en Van Bulderen.

Bartje

Wie aan Drenthe denkt, denkt aan Bartje. En dan zeg je al snel: “Ik bid nie veur bruune boon’n”. Zijn gevleugelde uitspraak, bekend uit de tv-serie begin jaren zeventig van Willy van Hemert. Bartje is de hoofdpersoon uit de gelijknamige streekroman van Anne de Vries uit 1935. Het Drentse ventje woonde niet in een van de paleizen van Assen maar op het arme platteland. Kunstenares Suus Berkhout gaf Bartje gestalte in een beeld dat vlakbij het Drents Museum staat. Oordeel zelf maar of het beeld geslaagd is, wij hadden er onze twijfels bij.

Mooiste actieve vakanties op Snp.nl

Drents Museum

Hoogtepunt van architectuur is natuurlijk het Drents Museum. Het is gevestigd in het voormalige provinciehuis, het Drostehuis, de Abdijkerk en het Ontvangershuis. Van buiten valt er al veel te bewonderen, want het zijn schitterende gebouwen. En dat nodigt uit tot een bezoek. Het Drents Museum is eind 2011 geheel verbouwd, en is nu zeker geen provincie-museum meer. Het museum heeft allure, en heel veel spraakmakende exposities. Nog niet zo lang geleden stonden er dikke rijen voor de Dode Zee-rollen.

Mummies & Goudschat

Toen wij er waren liep de expositie Mummies. Nou ja liep. Beetje luguber was het wel. Wij vluchtten snel naar iets aangenamers: de goudschat die twee Drentenaren met een metaaldetector in januari 2014 hebben gevonden in een veld. Een kleine collectie van 47 gouden munten uit de zesde eeuw. Een unieke vondst, begrepen wij, een van de hoogtepunten van de collectie van het Drents Museum.

Gouden vragen

Heel leuk om te zien, maar na lezing van de begeleidende tekst bleven wij met de volgende vragen rondlopen:

 • hoeveel zijn die munten eigenlijk waard?
 • wie bepaalt de waarde ervan?
 • hebben de eerlijke vinders ook een eerlijk vindersloon gekregen?
 • hoeveel was dat en wat hebben ze ermee gedaan?
 • hoelang hebben ze met de metaaldetector rondgelopen voor ze de goudschat vonden?
 • hebben ze nog tips als wij ook zo’n goudschat willen vinden?

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Tags: rondwandelingen, stadswandelingen, ANWB-wandelingen, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

 • Middenin unieke natuurgebieden
 • Weg van de massa
 • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>