ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde
Drenthe – ANWB-wandeling – 8km

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde
Drenthe – ANWB-wandeling – 8km

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

Afwisselende rondwandeling vanuit het Drentse dorp Rolde. Je loopt door bos, langs akkers en je doet het rustieke Balloo aan met monumentale boerderijen. Ook voor cultuurliefhebbers is er veel te beleven: hunebedden van 5000 jaar, een oud Joods kerkhof en een middeleeuwse vergaderplaats in het bos.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Twee karakterikstieke brinkdorpen
  • Monumentale boerderijen
  • Flink wat hunebedden
  • Oud Joods kerkhof
  • Veel terrasjes in Rolde
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Rock in Rolde

In Rolde is het altijd bal. Toen wij er waren, eerste Paasdag, was er juist een kermis gaande, een woest rock-feest en een markt met Amerikaanse oldtimers en hun minstens even bezienswaardige bezitters (vergezeld van hij-doet-niks-hoor-pitbulls). Toe maar.

Rolde

Rolde is een levendig dorp. Wij kwamen nogal langzaam op gang, niet alleen vanwege alle festiviteiten waar we een kijkje gingen nemen. Ook de Jacobuskerk, de begraafplaats en de twee hunebedden zijn een bezoekje meer dan waard.

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Mooie oude boerderijen

Het centrum van Rolde telt tal van mooie oude boerderijen. Ook het gemeentehuis is aangenaam voor de ogen. Plof even neer op een van de vele terrassen om het voorbijtrekkend publiek te peilen onder het genot van een koffie verkeerd. Verder is de wandeling namelijk horeca-loos.

Landschap

Het landschap is hier prachtig. Als je veel in deze streek komt, raak je er een beetje aan gewend. Maar in dit deel van Drenthe is het echt aangenaam vertoeven.

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

Weergaloze wolken

Licht glooiend boerenland met een prettige afwisseling van akkers, weilanden, heide en bossen. Vaak kun je ver over het weidse akkerland kijken, en als je boft zijn de wolkenluchten hier weergaloos.

Verkaveling in taartpunten

Aardig weetje: de velden rond Rolde hebben een bijzondere verkaveling die dateert uit de 19de eeuw. De scheidslijnen tussen de percelen liepen in veel gevallen in de richting van de kerktoren, waarbij het land dus in taartpunten tussen de eigenaren is verdeeld. Die taartpunten zijn, met wat goede wil, nog steeds in het landschap te herkennen. Torenverkaveling noemen ze zo’n verdeling.

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

Decoratieve dieren

Leuk zijn ook de dieren die je onderweg tegenkomt. Misschien niet zo respectvol, maar de paarden, koeien, schapen en geiten staan zeer decoratief te dromen in het landschap.

Hunebedden

Met hunebedden – toch niet veel meer dan een verzameling loeizware keien – heb ik nooit zoveel. Maar toch: wie in Drenthe is geweest zonder een hunebed te hebben gezien, is niet echt in Drenthe geweest. Hunebedden zijn kortom verplichte kost voor alle Drenthe-gangers.

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

Trechterbekervolk

Fijn is dat je er gelijk aan het begin van de wandeling twee voor je kiezen krijgt. En het zijn niet de minste. Overigens zijn de hunebedden rond 3000 voor Christus (nieuwe Steentijd) gebouwd door het Trechterbekervolk, genoemd naar de trechtervormige keramische bekers die ze achterlieten.

Rem Koolhaasjes

Een van de hunebedden bij Rolde is een bijzonder fraai exemplaar. Het lijkt alsof de hunebed-architecten destijds hun best hebben gedaan op de vormgeving. Een soort Rem Koolhaasjes van het stenen tijdperk, zal ik maar zeggen. Vooral de symmetrische ‘dakstenen’ vallen op.

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Drenthe046
Drenthe049
Drenthe050
Drenthe051
Drenthe053
Drenthe055
Drenthe059
Drenthe062
Drenthe068
Drenthe073
Drenthe075
Drenthe079
Drenthe084
Drenthe087
Drenthe092
Drenthe094
Drenthe098
Drenthe100
Drenthe102
Drenthe107
Drenthe108
Drenthe110
Drenthe112
Drenthe113
Drenthe114
Drenthe115
Drenthe117
Drenthe119
Drenthe120
Drenthe122
Drenthe124
Drenthe126
Drenthe129
Drenthe130
Drenthe132
Drenthe133
Drenthe134

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy