De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling8 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingRolde (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Afwisselende rondwandeling vanuit het Drentse dorp Rolde. Je loopt door bos, langs akkers en je doet het rustieke Balloo aan met monumentale boerderijen. Ook voor cultuurliefhebbers is er veel te beleven: hunebedden van 5000 jaar, een oud Joods kerkhof en een middeleeuwse vergaderplaats in het bos.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Rock in Rolde

In Rolde is het altijd bal. Toen wij er waren, eerste Paasdag, was er juist een kermis gaande, een woest rock-feest en een markt met Amerikaanse oldtimers en hun minstens even bezienswaardige bezitters (vergezeld van hij-doet-niks-hoor-pitbulls). Toe maar.

Rolde

Rolde is een levendig dorp. Wij kwamen nogal langzaam op gang, niet alleen vanwege alle festiviteiten waar we een kijkje gingen nemen. Ook de Jacobuskerk, de begraafplaats en de twee hunebedden zijn een bezoekje meer dan waard.

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

Mooie oude boerderijen

Het centrum van Rolde telt tal van mooie oude boerderijen. Ook het gemeentehuis is aangenaam voor de ogen. Plof even neer op een van de vele terrassen om het voorbijtrekkend publiek te peilen onder het genot van een koffie verkeerd. Verder is de wandeling namelijk horeca-loos.

Landschap

Het landschap is hier prachtig. Als je veel in deze streek komt, raak je er een beetje aan gewend. Maar in dit deel van Drenthe is het echt aangenaam vertoeven.

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

Weergaloze wolken

Licht glooiend boerenland met een prettige afwisseling van akkers, weilanden, heide en bossen. Vaak kun je ver over het weidse akkerland kijken, en als je boft zijn de wolkenluchten hier weergaloos.

Verkaveling in taartpunten

Aardig weetje: de velden rond Rolde hebben een bijzondere verkaveling die dateert uit de 19de eeuw. De scheidslijnen tussen de percelen liepen in veel gevallen in de richting van de kerktoren, waarbij het land dus in taartpunten tussen de eigenaren is verdeeld. Die taartpunten zijn, met wat goede wil, nog steeds in het landschap te herkennen. Torenverkaveling noemen ze zo’n verdeling.

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

Decoratieve dieren

Leuk zijn ook de dieren die je onderweg tegenkomt. Misschien niet zo respectvol, maar de paarden, koeien, schapen en geiten staan zeer decoratief te dromen in het landschap.

Hunebedden

Met hunebedden – toch niet veel meer dan een verzameling loeizware keien – heb ik nooit zoveel. Maar toch: wie in Drenthe is geweest zonder een hunebed te hebben gezien, is niet echt in Drenthe geweest. Hunebedden zijn kortom verplichte kost voor alle Drenthe-gangers.

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

Trechterbekervolk

Fijn is dat je er gelijk aan het begin van de wandeling twee voor je kiezen krijgt. En het zijn niet de minste. Overigens zijn de hunebedden rond 3000 voor Christus (nieuwe Steentijd) gebouwd door het Trechterbekervolk, genoemd naar de trechtervormige keramische bekers die ze achterlieten.

Rem Koolhaasjes

Een van de hunebedden bij Rolde is een bijzonder fraai exemplaar. Het lijkt alsof de hunebed-architecten destijds hun best hebben gedaan op de vormgeving. Een soort Rem Koolhaasjes van het stenen tijdperk, zal ik maar zeggen. Vooral de symmetrische ‘dakstenen’ vallen op.

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, ANWB-wandelingen, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>