Afwisselende rondwandeling vanuit het Drentse dorp Rolde. Je loopt door bos, langs akkers en je doet het rustieke Balloo aan met monumentale boerderijen. Ook voor cultuurliefhebbers is er veel te beleven: hunebedden van 5000 jaar, een oud Joods kerkhof en een middeleeuwse vergaderplaats in het bos.
In Rolde is het altijd bal. Toen wij er waren, eerste Paasdag, was er juist een kermis gaande, een woest rock-feest en een markt met Amerikaanse oldtimers en hun minstens even bezienswaardige bezitters (vergezeld van hij-doet-niks-hoor-pitbulls). Toe maar.
Rolde is een levendig dorp. Wij kwamen nogal langzaam op gang, niet alleen vanwege alle festiviteiten waar we een kijkje gingen nemen. Ook de Jacobuskerk, de begraafplaats en de twee hunebedden zijn een bezoekje meer dan waard.
Het centrum van Rolde telt tal van mooie oude boerderijen. Ook het gemeentehuis is aangenaam voor de ogen. Plof even neer op een van de vele terrassen om het voorbijtrekkend publiek te peilen onder het genot van een koffie verkeerd. Verder is de wandeling namelijk horeca-loos.
Het landschap is hier prachtig. Als je veel in deze streek komt, raak je er een beetje aan gewend. Maar in dit deel van Drenthe is het echt aangenaam vertoeven.
Licht glooiend boerenland met een prettige afwisseling van akkers, weilanden, heide en bossen. Vaak kun je ver over het weidse akkerland kijken, en als je boft zijn de wolkenluchten hier weergaloos.
Aardig weetje: de velden rond Rolde hebben een bijzondere verkaveling die dateert uit de 19de eeuw. De scheidslijnen tussen de percelen liepen in veel gevallen in de richting van de kerktoren, waarbij het land dus in taartpunten tussen de eigenaren is verdeeld. Die taartpunten zijn, met wat goede wil, nog steeds in het landschap te herkennen. Torenverkaveling noemen ze zo’n verdeling.
Leuk zijn ook de dieren die je onderweg tegenkomt. Misschien niet zo respectvol, maar de paarden, koeien, schapen en geiten staan zeer decoratief te dromen in het landschap.
Met hunebedden – toch niet veel meer dan een verzameling loeizware keien – heb ik nooit zoveel. Maar toch: wie in Drenthe is geweest zonder een hunebed te hebben gezien, is niet echt in Drenthe geweest. Hunebedden zijn kortom verplichte kost voor alle Drenthe-gangers.
Fijn is dat je er gelijk aan het begin van de wandeling twee voor je kiezen krijgt. En het zijn niet de minste. Overigens zijn de hunebedden rond 3000 voor Christus (nieuwe Steentijd) gebouwd door het Trechterbekervolk, genoemd naar de trechtervormige keramische bekers die ze achterlieten.
Een van de hunebedden bij Rolde is een bijzonder fraai exemplaar. Het lijkt alsof de hunebed-architecten destijds hun best hebben gedaan op de vormgeving. Een soort Rem Koolhaasjes van het stenen tijdperk, zal ik maar zeggen. Vooral de symmetrische ‘dakstenen’ vallen op.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.