Actieve vakanties bij SNP Natuurreizen
Boek een actieve vakantie op Snp.nl

ANWB-route Rolder Es | Rondwandeling Rolde

ANWB-wandeling Rolder EsAfwisselende rondwandeling vanuit het Drentse dorp Rolde. Je loopt door bos, langs akkers en je doet het rustieke Balloo aan met monumentale boerderijen. Ook voor cultuurliefhebbers is er veel te beleven: hunebedden van 5000 jaar, een oud Joods kerkhof en een middeleeuwse vergaderplaats in het bos.

Rock in Rolde

In Rolde is het altijd bal. Toen wij er waren, eerste Paasdag, was er juist een kermis gaande, een woest rock-feest en een markt met Amerikaanse oldtimers en hun minstens even bezienswaardige bezitters (vergezeld van hij-doet-niks-hoor-pitbulls). Toe maar.

ANWB-wandeling Rolder Es

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling8 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingRolde (bus)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 75/100

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Rolde

Rolde is een levendig dorp. Wij kwamen nogal langzaam op gang, niet alleen vanwege alle festiviteiten waar we een kijkje gingen nemen. Ook de Jacobuskerk, de begraafplaats en de twee hunebedden zijn een bezoekje meer dan waard.

Mooie oude boerderijen

Het centrum van Rolde telt tal van mooie oude boerderijen. Ook het gemeentehuis is aangenaam voor de ogen. Plof even neer op een van de vele terrassen om het voorbijtrekkend publiek te peilen onder het genot van een koffie verkeerd. Verder is de wandeling namelijk horeca-loos.

Landschap

Het landschap is hier prachtig. Als je veel in deze streek komt, raak je er een beetje aan gewend. Maar in dit deel van Drenthe is het echt aangenaam vertoeven.

Weergaloze wolken

Licht glooiend boerenland met een prettige afwisseling van akkers, weilanden, heide en bossen. Vaak kun je ver over het weidse akkerland kijken, en als je boft zijn de wolkenluchten hier weergaloos.

Verkaveling in taartpunten

Aardig weetje: de velden rond Rolde hebben een bijzondere verkaveling die dateert uit de 19de eeuw. De scheidslijnen tussen de percelen liepen in veel gevallen in de richting van de kerktoren, waarbij het land dus in taartpunten tussen de eigenaren is verdeeld. Die taartpunten zijn, met wat goede wil, nog steeds in het landschap te herkennen. Torenverkaveling noemen ze zo’n verdeling.

Decoratieve dieren

Leuk zijn ook de dieren die je onderweg tegenkomt. Misschien niet zo respectvol, maar de paarden, koeien, schapen en geiten staan zeer decoratief te dromen in het landschap.

Hunebedden

Met hunebedden – toch niet veel meer dan een verzameling loeizware keien – heb ik nooit zoveel. Maar toch: wie in Drenthe is geweest zonder een hunebed te hebben gezien, is niet echt in Drenthe geweest. Hunebedden zijn kortom verplichte kost voor alle Drenthe-gangers.

Mooiste actieve vakanties op Snp.nl

Trechterbekervolk

Fijn is dat je er gelijk aan het begin van de wandeling twee voor je kiezen krijgt. En het zijn niet de minste. Overigens zijn de hunebedden rond 3000 voor Christus (nieuwe Steentijd) gebouwd door het Trechterbekervolk, genoemd naar de trechtervormige keramische bekers die ze achterlieten.

Rem Koolhaasjes

Een van de hunebedden bij Rolde is een bijzonder fraai exemplaar. Het lijkt alsof de hunebed-architecten destijds hun best hebben gedaan op de vormgeving. Een soort Rem Koolhaasjes van het stenen tijdperk, zal ik maar zeggen. Vooral de symmetrische ‘dakstenen’ vallen op.

Praktische info

Deze wandeling staat in de ANWB Wandelgids Drenthe, met daarin 30 wandelingen tussen 2 en 19 km, te bestellen via de website van de ANWB.

Onduidelijkheid

Wij hebben de indruk dat het kaartje bij de route tussen de rand van Rolde en punt 4 niet overeenkomt met de beschrijving en ook een stuk langer is. De Joodse begraafplaats zijn we ook misgelopen (maar dat kan aan ons liggen). De markeringen zijn overigens duidelijk.

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Tags: rondwandelingen, ANWB-wandelingen, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>