Wandelgids ‘Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies’ Wandelgids ‘Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies’
Wandelgids ‘Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies’ Wandelgids ‘Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies’

Wandelgids ‘Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies’

Wandelend kunstenaarskolonies en schildersdorpen ontdekken. Dat kan met de fraaie wandelgids ‘Naar de natuur – Wandelen in en rond kunstenaarskolonies’ van routemakers Yolande Emmelot en Sjoerd Karsten. De gids bevat 11 fraaie wandelingen tussen 9 en 13 kilometer.

Deze wandelgids op Bol.com >>

Naar de natuur In de buitenlucht

‘Naar de natuur’ voert je terug naar de tijd en omgeving van de kunstenaarskolonies en schildersdorpen. De wandelingen leiden je naar plekken waar schilders uit binnen- en buitenland tussen 1840 en 1940 naartoe trokken om naar Frans voorbeeld ‘en plein air’ (in de buitenlucht) te schilderen.

Ongerepte natuur

Zij kwamen daar vanwege de ongerepte natuur, de schilderachtige boerderijen, het vissersleven, de klederdrachten. Soms bleven zij er hangen, waardoor er kolonies en ontmoetingsplekken ontstonden. De gids staat vol anekdotes over het kunstenaarsverleden, waarmee je al wandelend en lezend helemaal in de sfeer van die tijd komt. De fraaie foto’s en illustraties dragen daar zeker aan bij.

Het verleden leeft

Yolande Emmelot en Sjoerd Karsten maakten eerder de wandelgids ‘Op schoolreisje’, waarin ze er samen op uit trokken en belangrijke onderwijshistorische plekken aan elkaar knoopten tot bijzondere wandelingen. Ook in ‘Naar de natuur’ brengen ze het verleden tot leven. De gevarieerde routes voeren je door duinen, over heuvels, door bossen en langs kijkpunten met bijzondere verhalen.

Meer info over ‘Op schoolreisje’ >>

Musea bezoeken

Je doet dorpjes en stadjes aan als Nunspeet, Katwijk, Oosterbeek, Domburg en Hattem. Daar zijn onder invloed en ter ere van de kunstenaars musea ontstaan die je tijdens de wandelingen kunt bezoeken. Andere schildersdorpen hebben informatiepanelen geplaatst of hebben historische musea die aandacht besteden aan het roemruchte kunstzinnig verleden.

Natuur, kunst en geschiedenis

Alle reden dus om deze plekken te bezoeken: ze verbinden natuur, kunst en geschiedenis met elkaar. Bovendien liggen ze in prachtige wandelgebieden, want de schilders wisten als geen ander wat schoonheid is.

Over de auteurs

Yolande Emmelot was jarenlang wetenschappelijk onderzoeker bij het Kohnstamm Instituut, een instituut dat onderzoek doet op het gebied van onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp. Sjoerd Karsten is emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Wandelgids ‘Naar de natuur’ bestellen?

De wandelgids ‘Naar de natuur’ is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij Bol.com.

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy