De geschiedenis van Amsterdam staat geschreven op z’n gevels. Alleen al in het centrum zijn bijna duizend gevelteksten te vinden. Fred Geukes Foppen was tijdens z’n wandelingen door de stad gefascineerd door de soms raadselachtige teksten. Daarom schreef hij er een mooie wandelgids over: ‘Amsterdamse wandelingen langs historische gevels’. In 6 rondwandelingen neemt hij je mee door de Amsterdamse binnenstad, aan de hand van gevelteksten.
Dat is een leuke manier om de stad beter te leren kennen, weet ik van de geveltekst-wandeling ‘Bijzondere teksten in de stad’ van stadsgids Gerard Goudriaan. Je komt op plekken in de stad waar je nooit eerder geweest bent. En je doet nieuwe ontdekkingen in straten waar je al duizend keer doorheen gefietst bent, onwetend nog van die interessante, mysterieuze of hilarische geveltekst op dat pand waar je nooit eerder echt bewust naar gekeken had.
De wandeling van Gerard Goudriaan >>
De gids doorbladerend heb ik nu al zin in de wandeling door de Jordaan. Waar je langs een pand komt dat verbonden is met een van de beroemdste zinnen uit de Nederlandse literatuur: “Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht no. 37.” De beginregel uit Max Havelaar van Multituli, waarin Batavus Droogstoppel zich als koffiemakelaar voor de firma Last & Co. presenteert. Op een van de andere wandelingen kom je trouwens langs het geboortehuis van Multituli, of Eduard Douwes Dekker zoals zijn echte naam luidt.
De wandelgids bevat 6 wandelingen van tussen 6 en 9 kilometer door het centrum van de hoofdstad. Allemaal beginnen ze op een plek die heel goed met het OV bereikbaar is. De verhalen achter de gevelteksten leveren intrigerende feiten op. Ze geven inzicht in hoe Amsterdam in sociaal en economisch opzicht uitgroeide van vissersdorp naar wereldstad, zetten vergeten personen in het voetlicht en laten de vele politieke en religieuze omwentelingen zien.
Het is een mooie wandelgids, uitgebracht door uitgeverij Verloren, die vooral studies over de middeleeuwse en vaderlandse geschiedenis publiceert. En zoals een gids over gevelteksten betaamt: er staat veel tekst in. Elke wandeling beslaat liefst 30 tot 40 pagina’s. Voor de visueel ingestelden: de plaatjes ontbreken zeker niet. Zelf geschoten foto’s door de auteur van de panden en gebouwen waar je langskomt tijdens de wandeling. Plus historische beelden uit het Amsterdamse Stadsarchief.
Een puntje van kritiek heb ik ook. Opvallend is het ontbreken van heldere kaartjes met daarin de route ingetekend. De binnenkant van de achterflap biedt weliswaar een overzichtskaart, maar die is te weinig gedetailleerd om in de praktijk bruikbaar te zijn. Gelukkig geeft de auteur aan het begin van elke wandeling de looproute aan de hand van de precieze adressen waar je langskomt. Met Google Maps in de hand is de route dus makkelijk te volgen. Dat ga ik zeker een keer uitvinden.
De Wandelgids ‘Amsterdamse wandelingen langs historische gevels’ is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij Bol.com.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.