Recensie ‘Wat er werkelijk is’ van Nelleke Noordervliet Recensie ‘Wat er werkelijk is’ van Nelleke Noordervliet
Recensie ‘Wat er werkelijk is’ van Nelleke Noordervliet Recensie ‘Wat er werkelijk is’ van Nelleke Noordervliet

Recensie ‘Wat er werkelijk is’ van Nelleke Noordervliet

De bekende schrijver Nelleke Noordervliet maakt al jaren vanuit haar huis in het zuidwesten van Ierland lange wandelingen over de eeuwenoude Beara Way. Ze doorkruist een landschap dat je alleen met trage pas kunt doorgronden. Noordervliet schreef er het mooie boekje 'Wat er werkelijk is' over, in de reeks ‘Terloops’ van uitgeverij Van Oorschot.

‘Wat er werkelijk is’ op Bol.com >>

Wandelboekje Wat er werkelijk is van Nelleke NoordervlietLiterair wandelboekje

Nelleke Noordervliet (1945) kennen we van grote romans als ‘Het oog van de engel’, ‘De naam van de vader’, ‘Uit het paradijs’ en ‘Pelican Bay’. Ook op de korte baan vestigde ze haar naam, met de bundel ‘Veeg teken’. Behalve bekend schrijver is Noordervliet ook fervent wandelaar. Tel één en één bij elkaar op en het is heel logisch dat zij een deeltje van de mooie Terloops-reeks met literaire wandelboekjes voor haar rekening neemt.

Eeuwenoude Beara Way

Het verhaal van ‘Wat er werkelijk is’ speelt zich af in Beara, in het zuidwesten van Ierland. Een ruige en woeste streek met bergen en een grillige rotskust. Sinds een jaar of zeven heeft Nelleke Noordervliet hier een huis. Iedere ochtend loopt ze over dik gras en mos naar een eeuwenoud pad: de Beara Way.

Mijmeren over de steentijd

Noordevliet beschrijft het landschap prachtig. En ze mijmert over de steentijd, toen hier ook al mensen liepen. Noordervliet wandelt met trage tred. Niet alleen omdat de gewrichten en spieren met het klimmen der jaren strammer zijn geworden (ze is 76 jaar), maar ook omdat je dit landschap alleen kunt doorgronden als je daar de tijd voor neemt.

Oude mythes komen tot leven

Tijdens haar wandelingen door dit onherbergzame landschap komen de oude mythes van de streek tot leven. Verhalen waarin, in de woorden van Noordervliet, onverschrokken koninginnen zich meten met hun echtgenoten.

Kaplaarzen en een modderbroek

Gestoken in kaplaarzen en een natte modderbroek pelgrimeert Noordervliet naar het diepe verleden. Ze ziet een landschap van mosgroene weiden en onstuimige watervallen. Een landschap dat al eeuwenlang leeft, en dat zwanger is van betekenis. Noordervliet maakt al wandelend deel uit van dat landschap en weet dat in poëtische woorden te vangen.

‘Wat er werkelijk is’ bestellen?

‘Wat er werkelijk is’ is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij Bol.com.

‘Wat er werkelijk is’ op Bol.com >>

Terloops-reeks met wandelboekjes

De literaire Terloops-reeks van uitgeverij Van Oorschot omvat een groeiend aantal wandelboekjes. Op Frankwandelt vind je een bespreking van de volgende delen:

 

Franks overpeinzingen

Het mooie van de Terloops-reeks is dat bekende schrijvers worden ‘losgelaten’ op het beschrijven van wandelingen en wat ze onderweg tegenkomen. Dat levert in het geval van Noordervliet niet alleen fraaie landschapsschetsen op, maar ook bespiegelingen over wandelen en – in the slipstream – het leven.

Landschap dat strak om je heen staat

Over mooi schrijven gesproken. “Aan de horizon kartelt de deining van de oceaan” klinkt toch veel fijner dan “In de verte zie ik de zee”? Noordervliet is zich tijdens haar Ierse wandeltochten voortdurend bewust van het landschap dat “strak om me heen [staat] in heel zijn levende onveranderlijkheid. Ik zie de heuvels en de horizon niet alleen, ik voel ze ook”. Iets wat je je goed kunt voorstellen als je zelf veel wandelt.

Veren van een paradijsvogel

Beara, de streek waar Noordervliet haar wandelingen maakt, omschrijft ze heel treffend. Het is “een van de langgerekte schiereilanden die als de veren van een paradijsvogel uit de zuidwestelijke kont van Ierland steken”. En als je Beara opzoekt op Google Maps, zie je precies wat ze bedoelt. Je moet er alleen opkomen om het zo te beschrijven, en dat vervolgens ook kunnen.

Stone circles

Wandelend door het ruige landschap stuit Noordervliet op ‘stone circles’, die over het land verspreid zijn “alsof ze met reuzenhand van grote hoogte zijn neergestrooid”. De megalithische tomben, begraafplaatsen, zijn vaak nauwelijks te onderscheiden van de normale keien die je hier slordig verspreid ook aantreft.

Grappen van een steentijder

“Wat zochten de mensen hier, in de regen, de mist, de kille winter, de natte zomer, ver weg van de handelsroutes?”, schrijft Noordervliet. Ongetwijfeld niet – net als wij – de ruimte, de rust, de vrijheid. Maar eten en onderdak. En die steentijders, hoe leefden ze? “Hebben ze gelachen? Grappen gemaakt en elkaar geplaagd? We hebben geen idee.”

Een vragend landschap

En zo leidt het oude landschap tot gedachten over mensen in andere tijden. Steentijdleven dat niet of nauwelijks meer navoelbaar is voor ons moderne mensen, “verwend en verweekt als we zijn met centrale verwarming, de supermarkt om de hoek en de vliegreis naar de zon”. Noordervliet vraagt zich af hoeveel we nog gemeen hebben met die verre voorouders. Het is volgens haar zelfs de vraag of we nog dezelfde basisemoties hebben in deze totaal veranderde wereld. Vragen die het landschap oproept zonder ze te beantwoorden.

Wat er werkelijk is

En dat is wat Noordervliet telkens doet: beschrijven wat ze al wandelend tegenkomt in het landschap én betekenis vinden in wat ze ziet. Daar slaat ook de titel van het boekje op: Wat er werkelijk is. “Voor mij is dat meer dan de buitenkant. Wat ik zie, wat er werkelijk is, draagt betekenis, die verder en dieper gaat dan ‘dit is een pad’ of ‘daar staat een boom’.”

Zin in de Beara Way

Gelukkig maar, want die ‘aanpak’ heeft geleid tot een fraai, diepzinnig wandelboekje. Na lezing kreeg ik overigens veel zin om zelf de Beara Way te gaan bewandelen. Oppad.nl heeft er een verslag gemaakt, mocht je ook geïnteresseerd zijn (bekijk dit verslag).

De feiten op een rij

  • Nelleke Noordervliet: ‘Wat er werkelijk is’
  • Uitgeverij: Van Oorschot
  • Aantal pagina’s: 61
  • Prijs: €12,50
  • Frankwandelt-rating: 80/100

‘Wat er werkelijk is’ op Bol.com >>

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy