Recensie wandelgids Amsterdam door! Gijs & Floor Recensie wandelgids Amsterdam door! Gijs & Floor
Recensie wandelgids Amsterdam door! Gijs & Floor Recensie wandelgids Amsterdam door! Gijs & Floor

Recensie wandelgids Amsterdam door! Gijs & Floor

Amsterdam is een stad met oneindig veel verhalen en die kun je wandelend uitstekend ontdekken. Dat is de gedachte achter het mooie wandelboek ‘Amsterdam door! Gijs & Floor’. In negen wandeltochten waaier je uit naar alle windstreken. Gaandeweg vertellen de auteurs van alles over architectuur, parken, kunst en nog veel meer. Vele foto’s plus tekeningen van Jan Rothuizen verluchtigen het wandelboek.

Amsterdam door! Gijs & Floor op Bol.com >>

Frisse blik op de stad

Met ‘Amsterdam door! Gijs & Floor’ ga je ‘wandelen met een frisse blik op de stad’, zoals de ondertitel luidt. Want die stad is volgens auteurs Floor van Spaendonck en Gijs Stork “kleurrijk, groen, verrassend en vrolijk”.

Vrolijke teksten, foto’s en tekeningen

Kleurrijk, verrassend en vrolijk is het wandelboek zelf ook. Dat geldt voor teksten en foto’s, gemaakt door de auteurs zelf. De vele tekeningen van Jan Rothuizen brengen vaak een glimlach op je gezicht. Rothuizen is bekend van z’n tekeningen in de Volkskrant en publiceerde onder meer ‘De zachte Atlas van Amsterdam’ (bekijk op Bol.com).

Dankzij de lockdown

Auteurs Floor van Spaendonck en Gijs Stork begonnen tijdens de eerste lockdown van 2020 met hun wandelingen in de stad waar ze wonen, werken en feesten. Amsterdam was niet alleen stiller dan ooit, maar de stad bleek ook mooier en interessanter te zijn dan ooit tevoren.

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Negen rondwandelingen vanaf de Dam

Amsterdam door! bevat negen rondwandelingen, allemaal startend op de Dam. Vier tochten waaieren uit naar alle windstreken. Eén themawandeling voert je langs oorlogsmonumenten, een andere helpt je de donkere decemberdagen door. Dan zijn er nog twee routes waarop je de westelijke en de oostelijke havens wandelend verkent.

Moord & misdaad

Gijs & Floor wisselen de wandelingen af met zeven themahoofdstukken. Over architectuur, kunst, parken, tuinen en begraafplaatsen. En – actueel – over de sporen die moord en misdaad hebben achtergelaten in de stad. Je bezoekt het boevenveldje op begraafplaats Vredenhof en je zit Holleeder op de hielen.

Amsterdam door! Gijs & Floor op Bol.com >>

Cement Dorp en mega-datacentrum AM4

Die thema’s worden niet uitputtend behandeld, maar weerspiegelen de interesses van de auteurs. Zo komen bij het thema architectuur alleen moderne must sees aan bod. Het Betondorp van Johan Cruijff en Gerard Reve (die het Cement Dorp noemde) staat in het boek naast de grootste skatebaan van Nederland in Zeeburg. Het Schip, hoogtepunt uit de Amsterdamse School, staat schouder aan schouder met het moderne raamloze mega-datacentrum AM4, dat 38% van het Nederlandse dataverkeer verwerkt.

Warrige zaken

Al met al is zo een wandelboek ontstaan dat z’n gelijke niet kent. Inmiddels hebben we al vijf wandelingen uit dit mooie boek gedaan (zie het kadertje onderaan). Tegelijk vallen al wandelend wat warrige zaken op die ‘normale’ wandelgidsen meestal goed op orde hebben. Zo zijn routebeschrijving en informatie over de highlights door elkaar verweven, waardoor je al wandelend voortdurend loopt te zoeken in de tekst naar de volgende routeaanwijzing. Ook zijn die aanwijzingen soms erg summier of voor meerdere uitleg vatbaar, en slaan de auteurs nog weleens een stap over.

Google Maps

We komen er steeds wel uit: Google Maps is onze vriend. Maar je merkt aan alles dat hier geen doorgewinterde routemakers aan het werk zijn geweest. Ander voorbeeld: bij de wandelingen staat niet hoe lang ze zijn, in kilometers of in wandeltijd. De wandeling in Noord schatte ik op basis van het eenvoudige kaartje op zo’n acht kilometer, maar dat bleken er (GPS-nauwkeurig) ruim veertien te zijn.

Kloek boek

Verder is het een kloek boek. Stop je een wandelgids vaak makkelijk in een ruime broekzak of heuptasje, dat geldt zeker niet voor het boek van Gijs & Floor. Al heb ik het op onze tocht door Noord gedaan, eigenlijk valt er niet mee te wandelen. Veel beter is het om de wandeling te fotograferen met je telefoon en daarop te lopen. Kun je gelijk Google Maps erbij houden om niet te verdwalen.

Plezier spat ervan af

Het zij Gijs & Floor allemaal vergeven, want het is een geweldig leuk boek, waar het maakplezier van afspat. De vrolijke én deskundige verhalen (de auteurs zijn Amsterdammers, historici en kunstkenners). De geweldige tekeningen van (Amsterdammer) Jan Rothuizen, waar je naar kunt blijven kijken. De vele foto’s die de teksten goed ondersteunen. Al bladerend krijg je echt zin om op pad te gaan in misschien wel de meest wandelbare stad ter wereld.

Amsterdam door! Gijs & Floor bestellen?

Amsterdam door! Gijs & Floor ligt in de boekhandel of is te bestellen op Bol.com.

Amsterdam door! Gijs & Floor op Bol.com >>

De feiten

  • Gijs Stork & Floor van Spaendonck: ‘Amsterdam door! Gijs & Floor - Wandelen met een frisse blik op de stad’
  • Uitgeverij: Fjord
  • Aantal pagina’s: 224
  • Prijs: €22,50
  • Frankwandelt-rating: 85/100

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy