Voor wie het Pieterpad te lang is, een Klompenpad te modderig en de bossen te donker, zijn er altijd nog stadswandelingen. Een leuke manier om aan je dagelijkse portie stadse stappen te komen is met de wandelgids ‘Amsterdam in 10.000 stappen’. In tien ‘historische wandelingen’ nemen auteurs Hannah Bakx & Roos Hamelink je mee op pad door de stad. Leuk, leerzaam en ook nog gezond.
Amsterdam in 10.000 stappen op Bol.com >>
Mijn eerste stappen met deze gids in de hand zet ik in de Plantagebuurt. En ik loop zo ongeveer op elke straathoek tegen nieuwe weetjes aan. Over de rake klappen die de boomlange Russische tsaar Peter de Grote uitdeelde op Oostenburg. Over de reden waarom de Hortus Botanicus bestaat (de pest!). Over het Scheepvaartmuseum (gebouwd op 2300 heipalen). Zo bekijk ik tijdens deze wandeling de wijk waar ik al ruim twintig jaar woon met nieuwe ogen.
In tien verschillende Amsterdamse wijken – van het centrum tot de Bijlmer – biedt de gids een wandeling van rond de zeven kilometer (de 10.000 stappen uit de gidstitel moet je niet al te nauw nemen). En dat biedt tien aanknopingspunten voor een mooie wandeling, met verrassende nieuwe inzichten over de historie van de stad.
Soms zijn dat grappige of interessante weetjes. Zoals het verhaal over het galgenveld in Amsterdam-Noord, waar ze in de 15de eeuw de lijken van terechtgestelde misdadigers ophingen. Wat vervolgens bekijks trok van Amsterdammers die dit als leuk uitje zagen voor hun vrije zondagmiddag. OK, niet grappig, wel interessant. Grappig dan: makelaars verzonnen de naam Bois & Lombre om deze niet al te best bekend staande wijk meer cachet te geven. Studenten noemen de wijk trouwens BoLo, waar ze hopelijk niet al te veel lijden onder FoMo.
De wandelgids gaat gelukkig een flinke slag dieper dan het opdissen van een collectie anekdotes. Zo heb ik na het wandelen van het 10.000-tje door Amsterdam-Noord het idee dat ik veel meer weet over de historie van dit stadsdeel. Bijvoorbeeld: hoe de verpauperde buurten in het centrum in de 19de eeuw van invloed zijn geweest op de inrichting van de wijken in Noord. En waarom Floradorp bekend is komen te staan als ‘asodorp’.
Interessante kost die bij minder begaafde auteurs al snel tot taaie teksten zou kunnen leiden. Gelukkig is het tegendeel het geval in deze wandelgids. De auteurs – de historici Hannah Bakx & Roos Hamelink – schotelen je de vele informatie met vaardige pen voor, in hapklare brokken. En veel informatie is het: zo’n twintig pagina’s per wandeling.
De verhalen lezen dus als de spreekwoordelijke trein. Al dwalend door de Amsterdamse buurten consumeer je anekdote na anekdote, verhaal na verhaal. En elk verhaal maakt hongerig naar meer, waardoor je ongemerkt je 10.000 stappen wegtrapt.
Pak je bijvoorbeeld het 10.000-tje door Oud-West, dan lees je hoe de Italiaanse schrijver Edmondo De Amicis een mooi beeld schetst van de Frederik Hendrikbuurt, eind 19de eeuw: “Een bos van hoge molens van verschillende aard, die hun enorme, gekruiste armen rondslingeren, en boven de daken van de huizen en kerken een gewoel en gekrioel maken als een troep monstervogels die boven de stad staan te klapwieken.” Je ziet het voor je. Nu vind je hier nog slechts een van die houten molens op je pad: De Otter.
Een gewone wandelgids kun je ‘Amsterdam in 10.000 stappen’ niet noemen. Niet alleen vanwege de vele, goed geschreven verhalen, maar ook om wat de gids níet heeft. Zo biedt de gids weliswaar per wandeling een kaartje, maar die kaartjes zijn van zeer matige kwaliteit. Om de wandeling te volgen heb je er helemaal niets aan, hooguit vertellen ze je door welk deel van de stad de tocht loopt.
Ter geruststelling: de wandelingen zijn uitstekend te volgen dankzij de puntige routebeschrijvingen. Die zijn per wandeling in de lopende tekst opgenomen, maar goed herkenbaar omdat ze cursief gedrukt zijn.
Nog iets wat deze wandelgids tot een buitenbeentje maakt: er staat geen enkele foto in. Alleen op de achterflap prijkt een fotootje van de twee vrolijk lachende auteurs. Maar foto’s die een beeld geven van wat je tijdens de wandelingen tegenkomt, ontbreken volledig. Wat dat betreft kent deze gids z’n gelijke niet.
De pret mag dat voor mij niet drukken, want deze twee minpunten worden ruimschoots gecompenseerd door de vele mooie verhalen over de stad. Een inspirerende gids om nieuwe paden in te slaan. En nieuwe kennis op te doen over de mooiste stad van Nederland. ‘Amsterdam in 10.000 stappen’ is de eerste gids van Hannah en Roos, maar hopelijk niet hun laatste.
‘Amsterdam in 10.000 stappen’ is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij Bol.com.
Amsterdam in 10.000 stappen op Bol.com >>
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.