Recensie ‘Je keek te ver’ van Marjoleine de Vos Recensie ‘Je keek te ver’ van Marjoleine de Vos
Recensie ‘Je keek te ver’ van Marjoleine de Vos Recensie ‘Je keek te ver’ van Marjoleine de Vos

Recensie ‘Je keek te ver’ van Marjoleine de Vos

Marjoleine de Vos wandelt elke dag een rondje vanuit haar huis in het Noord-Groningse Zeerijp. Ze vertelt over haar wandelbelevenissen in het schitterend uitgegeven boekje Je keek te ver, onderdeel van de nieuwe reeks ‘Terloops’ van uitgeverij Van Oorschot.

Bestel dit boekje op Bol.com >>

‘Je keek te ver’ van Marjoleine de VosStrakblauwe hemel of genadeloze regen

Onder een strakblauwe hemel, een grijs wolkendek of genadeloze regen, ze zijn er altijd: de akkers in bloei of kaal, de kraaien, de bomen in alle stadia van blad of niet blad, het kerkje van Eenum. Soms uien op het land, soms dollende hazen – alles is altijd hetzelfde en altijd anders. In prachtig proza brengt De Vos het Groningse landschap tot leven.

Verlangen naar wandelen

Wat is het toch dat je zo kunt verlangen naar wandelen, vraagt De Vos zich af in Je keek te ver. Ze denkt na over het verschil tussen stad en platteland, de plek van cultuurlandschap in Nederland, over de kunst van het verliezen, landschapsleescursussen.

Wandelen door je bange hoofd

En ze schrijft over hoe het hoofd zich verhoudt tot het lichaam: vaak zijn gedachten maar al te druk bezig, alsof je helemaal niet door een landschap loopt maar uitsluitend door je eigen bange, drukke hoofd. Kijk om je heen, moet je dan tegen jezelf zeggen. Niet de tijd in, maar over het land. Je keek te ver. Dat wat je zoekt is hier.

Over Marjoleine de Vos

Marjoleine de Vos (1957) is redacteur en columnist bij NRC Handelsblad, dichter en essayist. Ze schrijft over kunst, filosofie, literatuur en koken. Haar gedichten verschenen in vier bundels bij Uitgeverij Van Oorschot. Daarnaast publiceerde zij twee bundelingen met beschouwingen en een literair kookboek. In het voorjaar van 2018 verscheen de succesvolle essaybundel Doe je best.

Dit mooie wandelboekje kopen?

Je keek te ver is te koop in de boekhandel voor €12,50. Je kunt het ook kopen bij onder andere Bol.com.

Bekijk dit boekje op Bol.com >>

Terloops-reeks met wandelboekjes

De literaire Terloops-reeks van uitgeverij Van Oorschot omvat een groeiend aantal wandelboekjes. Op Frankwandelt vind je een bespreking van de volgende delen:

 

Franks overpeinzingen

Wat een prachtig klein boekje van Marjoleine de Vos! Het gaat over wandelen, maar het is veel meer dan een wandelboek. In een subtiele en soms poëtische stijl neemt ze ons mee naar haar wereld op het Groningse platteland.

Wandelen: rust in je hoofd

Marjoleine constateert wat ik zelf ook vaak merk: wandelen is zoveel meer dan je ene voet voor je andere zetten, in een eindeloze herhaling van stappen. Wandelen is ook: tot rust komen, je gedachten laten varen en alle kanten laten opschieten. Soms levert dat ‘alleen maar’ rust in je hoofd en in je lijf op. Maar soms ook mooie inzichten.

Een landschap leren kennen

Bij Marjoleine gelukkig veel van dat laatste: mooie inzichten. Zo merkt ze bijvoorbeeld dat je een landschap pas echt gaat zien als je er veel bent geweest. En er ook voor openstaat om het te leren kennen. Het is net als met vogels, schrijft ze: “Wie van niets weet ziet nooit een tureluur of een winterkoninkje, nooit een scholekster of een kievit, alleen maar ‘vogels’ of, vooruit, meeuwen, eenden, mussen, zwanen.”

Sfeer uit vervlogen tijden

Marjoleine heeft de ideale omgeving gevonden om te wandelen en al wandelend te filosoferen. Het Noord-Groningse Zeerijp ademt nog veel van de sfeer uit vervlogen tijden. Het tempo ligt veel lager dan in de stad. Mensen hebben en nemen nog de tijd voor elkaar. En je kunt er nog eindeloos uitkijken over de velden.

Het echte leven

Ze krijgt weleens bezoekers uit de Randstad. Die kijken verrukt rond: ze vinden het prachtig. Maar hier wonen? Dan zouden ze ‘het echte leven’ of ‘de wereld’ toch wel missen. Marjoleine: “Maar het echte leven is hier juist zo dichtbij. De geringe beschutting voor de elementen, de bietencampagne, de aardappeloogst, de weidsheid van de luchten, de vriendelijkheid in de winkels.”

Radeergum van de tijd

Ook op het Groningse platteland is niet alles zoals vroeger. “Ook hier op het Hogeland, waar ik woon en dagelijks wandel, is van alles uitgewist met het grote radeergum van de tijd, daar zijn ook percelen vergroot en kronkelende waterlopen rechtgetrokken, maar op allerlei plaatsen is toch nog iets gebleven.” Enorme boerderijen met machtige dubbele schuren, bijvoorbeeld. Middeleeuwse kerken en ruim tweeduizend jaar oude wierden.

Ik kan alleen maar hopen dat Marjoleine nog veel mag wandelen, daar rond het Noord-Groningse Zeerijp. En vervolgens haar ‘wandelgedachten’ even prachtig mag verwoorden als in ‘Je keek te ver’.

  • Marjoleine de Vos: ‘Je keek te ver’
  • Uitgeverij: Van Oorschot
  • Aantal pagina’s: 71
  • Prijs: €12,50
  • Frankwandelt-rating: 90/100

Bestel dit boekje op Bol.com >>

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy