Recensie Elke week Amsterdam door! Gijs & Floor – 52 wandelingen uit Het Parool Recensie Elke week Amsterdam door! Gijs & Floor – 52 wandelingen uit Het Parool
Recensie Elke week Amsterdam door! Gijs & Floor – 52 wandelingen uit Het Parool Recensie Elke week Amsterdam door! Gijs & Floor – 52 wandelingen uit Het Parool

Recensie Elke week Amsterdam door! Gijs & Floor – 52 wandelingen uit Het Parool

Als je wel eens iets anders wilt dan je dagelijkse rondje door Amsterdam, kom je goed aan je trekken met ‘Elke week Amsterdam door! Gijs & Floor’. Met dit wandelboek in de hand ontdek je niet alleen nieuwe buurten, je leert tegelijk veel over de stad. De 52 thematische wandelingen voeren langs monumenten, kunst, architectuur, havens, bijzondere cafés, parken en nog veel meer bekende en onbekende plekken in de hoofdstad. Aanrader?

Dit wandelboek op Bol.com >>


52 wandelmogelijkheden

Regendagen rijgen zich aaneen in misschien wel de natste herfst sinds mensenheugenis. Een crime voor deze veelwandelaar die ook wel een beetje een mooiweerwandelaar is. Gelukkig zijn daar Gijs Stork en Floor van Spaendonck. Hun forse wandelboek plofte in de brievenbus, en opeens was ik 52 wandelmogelijkheden dicht bij huis rijker. Twee wandelingen tussen de buien door maken al enthousiast. Een hele hoop bladeren en lezen nog enthousiaster.

21 boekwinkels

‘s Avonds op pad langs de Amstel schuim ik zeker niet de allermooiste straten van Amsterdam af. Maar de vertelkunst van Gijs en Floor laten me met andere ogen kijken naar mij zeer bekende plekken. Zo kwam ik al ontelbare keren over het Rokin, onwetend dat deze straat in de 17de eeuw een binnenhaven was met liefst 21 boekwinkels. Evenmin wist ik dat de buurt rond de Vijzelgracht, jarenlang de fietsroute naar werk, vroeger bekend stond als het Noortsche Bosch omdat ze veel huizen bouwden met Scandinavisch hout.

Bekijk mijn verslagje >>

Waar jenevers rusten

Het maakt hongerig naar alle verhalen achter de 52 wandelingen die je kriskras door de stad voeren. Alleen de titels maken al nieuwsgierig. Welke anekdotes schuilen bijvoorbeeld achter wandelingen als ‘Sst! Hier rusten de jenevers’ en ‘Rust rond huis Te Vraag’? Ook de ‘KLM-huisjes in het echt’ wil je toch echt met eigen ogen gaan zien.

Internationale bikinidag

Elke wandeling pakt een thema bij de kop, zoals ‘verdwenen plekken’, ‘de randen van de stad’ of ‘dieren in Amsterdam’. De routes zijn per maand gerangschikt. Daar hoef je je natuurlijk niet aan te houden, maar de wandeling ‘Internationale bikinidag’ doe je wel het best als een hittegolf de stad teistert. Voor ‘Kerstlichtjes in Tuindorp Oostzaan’ reserveer je juist liever geen zomerse wandeldag.

High van de Wallen

De Amsterdamse Wallen kun je natuurlijk elke dag van het jaar bewandelen, ook al zetten Gijs & Floor ‘m bij januari. Vandaag maakt het novemberse strijklicht de oudste buurt van Amsterdam nog extra fotogeniek. Gijs en Floor leiden me langs erotische theaters en raamprostitutie terwijl de lucht zwanger is van de wietwalmen. Maar ook laten ze me de onbekende kanten zien van monumentale grachtenpanden, de oudste kerk van Amsterdam (niet verrassende naam: Oude Kerk) en de sfeervolle Nieuwmarkt. Een wandeling die high maakt van alle indrukken en verhalen.

Bekijk mijn verslagje >>

Kloeke wandelpil

‘Elke week Amsterdam door!’ telt 52 wandelingen van rond de 5 kilometer die eerder in het Amsterdamse dagblad Het Parool verschenen. Een kloeke wandelpil van 224 pagina’s waar je niet zo makkelijk mee op pad gaat. Daar is natuurlijk een eenvoudige oplossing voor: fotografeer de gemiddeld vier pagina’s die een wandeling telt en loop ze al lezend op je smartphone.

Lekker bladerboek

Minpunt is dat overgewicht dus niet. Daardoor is het juist een heerlijk boek om thuis op de bank doorheen te bladeren, wandelingen die je wilt doen aan te kruisen en alvast wat verhaaltjes te lezen. Die zijn onderhoudend geschreven in de vlotte stijl die we kennen van eerdere boeken van Gijs en Floor. Zoals ‘Amsterdam door! Gijs & Floor’ dat dezelfde opzet heeft, maar dan met langere stadswandelingen. Ook al lezen de stukjes lekker weg, ze zijn tegelijk rijk gevuld: Gijs en Floor zijn beide niet alleen Amsterdammer, maar ook historicus en kunstkenner.

Bekijk mijn recensie >>

(Ver)dwalen met Gijs & Floor

Wel echt een minpunt is het vaak volledig ontbreken van route-aanwijzingen en de weliswaar speels vormgegeven maar praktisch onbruikbare kaartjes. Omdat er ook geen gps-tracks zijn te downloaden maakt dat de wandelingen wel een beetje tot speurtochten. Gelukkig wandelen we hier niet door de woeste natuur, waar elke ontbrekende aanwijzing tot serieus verdwalen en veel gevloek kan leiden. Houvast bij deze stadswandelingen bieden de straatnamen die Gijs en Floor altijd wel noemen. Pak Google Maps erbij en je vindt zeker je weg.

Ideaal cadeautje

‘Elke week Amsterdam door!’ is kortom weer een verrassend wandelboek dat tot vrolijkheid stemt en tegelijk leerzaam is. Ideaal cadeautje voor Sint of Kerst. Of gewoon, zonder speciale aanleiding, voor jezelf.

‘Elke week Amsterdam door!’ bestellen?

‘Elke week Amsterdam door! Gijs & Floor’ is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij Bol.com.

Dit wandelboek op Bol.com >>

De feiten

  • Floor van Spaendonck & Gijs Stork: ‘Elke week Amsterdam door! Gijs & Floor’
  • Uitgeverij: Fjord
  • Aantal pagina’s: 224
  • Prijs: €23.50
  • Frankwandelt-rating: 80/100

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy