Veel plezier beleef ik aan de wandelverhalenbundel ‘Aan de wandel’ van Wim Huijser. Het echtpaar Maarten en Nicolien, bekend uit de romans van J.J. Voskuil, gaat op pad in Nederland. Al kibbelend bewandelen ze Groene Wissels, Klompenpaden en Trage Tochten. Intussen worstelen ze – vaak op hilarische wijze – met het moderne leven, dat niet aan hen is besteed.
J.J. Voskuil creëerde zijn alter ego Maarten Koning en diens vrouw Nicolien die in zijn romans het Amsterdamse universum van de schrijver bevolken. Voskuil fileert fijnzinnig hun studententijd rond 1950 in ‘Bij nader inzien’. En het soms afschrikwekkende kantoorleven in ‘Het Bureau’. Maar wat Maarten en Nicolien in zijn romans ook veel deden: wandelen.
Wim Huijser verplaatst – in de trant en stijl van Voskuil – hun wandelleven naar deze tijd. De romanpersonages wandelen nog steeds wekelijks in de verlengde tijd die Wim Huijser hen geeft in ‘Aan de wandel’. En dat levert prachtige, vaak herkenbare verhalen op over modderige paden, verdwenen routepaaltjes of bruggetjes, langssnellende mountainbikers op je pad, onderweg ‘aandrang’ krijgen terwijl er geen wc in zicht is.
Hoewel ze zich – net als in Voskuils romans – zeer principieel opstellen, dwingt ‘de vooruitgang’ steeds vaker tot water bij de wijn. Wel reizen ze nog uitsluitend per openbaar vervoer en zijn ze geabonneerd op De Groene Amsterdammer. Ook beschikken ze over een laptop en één gedeelde smartphone. Maar die maken het leven er vaak niet makkelijker op.
Wim Huijser (1960) schrijft op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij is auteur, samensteller en bloemlezer van ruim zestig titels en daarbij biograaf van schrijver-dichter C. Buddingh’. Wandelen is voor hem een vanzelfsprekende manier om zijn onderwerpen te verkennen. Met routemaker Rob Wolfs maakte hij zes wandelgidsen. In 2021 stelde hij uit het oeuvre van J.J. Voskuil de bloemlezing ‘Had je nog willen wandelen?’ samen. Aan de wandel is zijn fictie-debuut.
‘Aan de wandel’ van Wim Huijser is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij Bol.com.
Het Bureau werd in recensies betiteld als ‘soap voor intellectuelen’. De cyclus zorgde voor de grootste hype in de Nederlandse literatuur. Een ware ‘Voskuilgekte’ die leidde tot lange rijen voor boekwinkels als een nieuw deel verscheen, leesclubs die zich er fanatiek op storten, discussiefora op internet.
Voskuils romanpersonages Maarten en zijn vrouw Nicolien zijn dusdanig voor me gaan leven, dat ik na vele jaren nog vaak aan ze denk als bestaande mensen die ik zou kunnen tegenkomen op mijn wandelingen. Ze zijn dan ook levensecht gemodelleerd naar hun alter ego’s: de schrijver zelf en zijn vrouw Lousje.
Dat maakt ‘Aan de wandel’ voor mij tot een ‘must read’. En de wandelverhalenbundel stelt niet teleur, integendeel. Kenner Wim Huijser weet Voskuils schrijfstijl goed te treffen. En uit de dialogen tussen Maarten en Nicolien tijdens het wandelen stijgen fijne Voskuil-dampen op.
Wat de hoofdpersonen onderweg beleven is ook vaak herkenbaar. Zo raken ze de draad van een routebeschrijving flink kwijt als ze op zoek zijn naar een Y-splitsing. En dat leidt tot – voor de lezer aangenaam – gekibbel tussen de echtelieden. Want wat is een Y-splitsing eigenlijk? En “laat mij nou eens lezen” botst heerlijk op “ík zou lezen en dus lees ik ook”.
In een ander verhaal moeten ze halverwege hun route door Waterland volgens de wandelgids bij een bruggetje aanbelanden. Maar dat bruggetje is in geen velden of wegen te bekennen. Dan komt vanaf de andere kant een eveneens ouder echtpaar, op zoek naar datzelfde bruggetje. “Hoe is het daar?” grapt de vrouw. “Ik hoopte dat jullie een brug bij jullie hadden”, roept Maarten naar de overkant.
Hilarisch zijn de worstelingen van Maarten en Nicolien met de moderne tijd. Eindelijk, alweer na veel gekibbel, besluiten ze toch maar een smartphone aan te schaffen “van een rap pratende snotaap die je het gevoel geeft een bejaarde te zijn”. Eentje, want in de woorden van Nicolien: “We zijn toch altijd samen? Wat moet je dan met twee van die dingen?” Niet dat ze er vervolgens mee overweg kunnen. En voor het volgen van routes wil Maarten hem sowieso niet gebruiken, want “wandelen doe je vanaf papier!”
Jammer dat deze mooie bundel maar 160 pagina’s telt. Maar het is vast deel 1 van een cyclus...
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.