Recensie Dorrestijns Vogelgids: leukste boek over vogels Recensie Dorrestijns Vogelgids: leukste boek over vogels
Recensie Dorrestijns Vogelgids: leukste boek over vogels Recensie Dorrestijns Vogelgids: leukste boek over vogels

Recensie Dorrestijns Vogelgids: leukste boek over vogels

“Vroeger was ik leuk. Toen schreef ik over drank en dronkenschap, over mijn ongelukkige huwelijk, over seks en het gebrek daaraan”, schrijft Hans Dorrestijn in zijn Vogelgids. “Goddank, al die verschrikkingen hebben nu plaatsgemaakt voor iets prettigs.” Dat prettigs, dat is vogels kijken. En gelukkig voor ons: erover schrijven. Dorrestijns Vogelgids is het grappigste boek over vogels dat ik ken. En nog leerzaam ook.

Dorrestijns vogelgids op Bol.com >>

Plaatsvervangende seksualiteit

Op zijn eigen sardonische wijze beschrijft Dorrestijn zijn ontmoetingen met een nieuw mensentype dat steeds vaker in het wild wordt gesignaleerd: de vogelaar. In passende kledij en immer goed geluimd tuurt hij de bossen en de vennen af naar zelden geziene vogelsoorten als de Cirlgors en de Grote Trap. Elke nieuwe ontdekking brengt orgastische vreugde teweeg. Niet voor niets spreekt Dorrestijn over de ornithologie als plaatsvervangende seksualiteit.

Het Barmsijsje, een van Hans Dorrestijns felbegeerde vogeltjesVan aalscholver tot zijdestaart

In zijn vogelgids beschrijft Dorrestijn de meest voorkomende vogels, van aalscholver tot zijdestaart. Maar niet als ornitholoog. Veel meer vertelt hij tragikomische verhalen waarin het spotten van een barmsijsje zijn totaal mislukte vakantie goedmaakt of waarin hij de archetypische vogelaar met ringbaardje en camouflagekleding flink op de hak neemt.

Meer cd's dan de Nachtegaal

Hans Dorrestijn is de leukste zwartkijker van Nederland. En dat vrolijke zwartkijken neemt hij mee in het schrijven over vogels. Zijn rake observaties vervlecht hij op humoristische, en soms ontroerende wijze met anekdotes die uit het/zijn leven gegrepen zijn. Het is dan ook een autobiografisch boek: "Want ik ben zelf een soort zangvogel. Met meer cd's op mijn naam dan zelfs de Nachtegaal."

Gassen laten ontsnappen

Zo verhaalt hij over zijn vogelreizen, waarbij hij moeiteloos observaties van vogels afwisselt met observaties van medereizigers en van z'n eigen ziele- en lichaamsroerselen. Ik lag in een deuk om zijn pogingen bij een groepswandeling in de achterhoede te komen, omdat hij nogal winderig was en in alle rust de druk van de ketel wilde halen.
"Mijn buik stond strak als een opgepompte varkensblaas. Ik deed wanhopige en vergeefse pogingen om achteraan te lopen, alwaar ik ongemerkt lucht zou kunnen laten ontsnappen. Maar er was altijd wel een groepslid dat treuzelde en achterbleef om het Porseleinhoen te betrappen en daarmee mijn snode plannen verijdelde. Soms vervloekte ik mijn medereizigers: 'Wat hebben ze toch allemaal achterin te zoeken? Laat ze voorop lopen als ze zo goed zijn met vogelkijken.'"

Dorrestijns vogelgids op Bol.com >>

 

Hans Dorrestijn zou wel als een staartmees willen terugkeren op aardeLiefdevolle beschrijvingen

Wat ook opvalt zijn de liefdevolle beschrijvingen van vogels. Dat Dorrestijn echt houdt van vogels, blijkt bijvoorbeeld uit z'n beschrijving van de staartmees, ook een van mijn favorieten:

"Op het wereldtoneel is de Staartmees mijn absolute tegenhanger. Vogels in het algemeen zijn levenslustig, maar de Staartmees heeft er altijd wel héél veel zin in. Als Staartmezen in een clubje langskomen – ze wippen met zijn allen van tak naar tak en van boom naar boom op zoek naar insectjes – dan is het een warreling van kleuren en zoete geluidjes. Staartmezen zijn voortdurend met elkaar in gesprek. Soms praten ze met zichzelf en dan kun je horen hoe goed een Staartmees in zijn vel zit: 'Heerlijke dag, echt een heerlijke dag. En ontzettend veel lekkere mugjes. Van die kleine mugjes met lekker veel sap'."

Vogels missen

Heel herkenbaar voor mij waren zijn anekdotes over het juist níet zien van vogels die een beetje vogelaar al meerdere keren gezien heeft. Zo verhaalt Dorrestijn over de appelvink, die hij dolgraag eens zou tegenkomen. Hij gaat er zelfs voor op vogelreis naar Polen, terwijl zo'n groepsreis voor hem eigenlijk een bezoeking is. En waar iedereen op die reis meerdere appelvinken spot, slaagt hij er maar niet in het vogeltje in zijn kijker te krijgen.
"'s Morgens bij het ontbijt zei Rien dat hij in de boomgaard al vijf Appelvinken had gezien. Appelvinken! Vijf! Godverdomme. Ik stormde met mijn kijker naar buiten om de achterstand in te lopen. Maar hoe ik ook tussen de bloesem door loerde, geen Appelvink te bekennen."

Dorrestijns vogelgids op Bol.com >>

 

IJsvogel, waarom kom ik jou nou nooit eens tegen?IJsvogels gevlogen

Ik heb dat met de ijsvogel. Dat kleurrijke vogeltje, van alleen al z'n foto kan ik flink opgewonden raken. Die zou ik nou toch zo graag eens in levende lijve willen zien. Op vele van mijn wandelingen stond hij al op het menu. Dan staat in de beschrijving verlekkerend: grote kans om de ijsvogel te spotten! Maar hoezeer ik ook oplet, deze vogel blijkt altijd net gevlogen wanneer ik arriveer, als een goddelijk toetje dat net voor m'n neus wordt weggekaapt.

Hoop vervlogen

Laatst nog. Ik sta bij een donkere vaart in de duinen vlakbij Santpoort-Noord met tegen beter weten in m'n camera in de aanslag. Ik weet dat daar ijsvogels zijn gesignaleerd, maar in de twintig jaar dat ik er kom, heb ik er nog nooit eentje gezien, en mijn hoop is eigenlijk al vervlogen.

Gebrek aan eikels/ijsvogels

"Mag ik u iets vragen?" Achter me staat een rijzige grijze heer op leeftijd. "Is het u ook opgevallen dat er zo weinig eikels zijn dit jaar?"

Ik heb wel eens nóg vreemdere vragen gekregen op mijn wandelingen. Terwijl we gezellig samen over eikels beppen, als mannen onder elkaar, zie ik opeens z'n ogen fel oplichten. "Dáár! Achter je! Een ijsvogel!" Ik draai me om, maar het is al te laat. "Prachtig, die blauwe flits", wrijft hij nog eens extra zout in mijn wonde. Hij lacht stralend, ik lach zurig terug, en door mijn hoofd vliegt een bittere gedachte: "Als ik die eikel niet was tegengekomen, dan had ik dus écht een ijsvogel gezien."

Soms haat ik mensen.

Dorrestijns vogelgids op Bol.com >>

 

Hans Dorrestijn, vogelaar in hart en nierenHaarscherpe foto's van Birdpix

Dorrestijn vindt zichzelf een amateur die vooral kickt op de kleuren van de gevederde vrienden, maar en passant steek je als leek tijdens het lezen heel wat op over vogels. Met veel prachtige haarscherpe, en vooral ook levensechte vogelfoto's, afkomstig van de website Birdpix. Allemaal lezen die vogelgids van Dorrestijn!

  • Auteur: Hans Dorrestijn
  • Illustrator: Rob Chrispijn
  • Prijs: € 20 op Bol.com
  • Frankwandelt-rating: 90/100

Dorrestijns vogelgids op Bol.com >>

 

Mooie vogelgids kopen?

Altijd leuk om tijdens het wandelen een vogelgids op zak te hebben. Bij Bol.com hebben ze 40 geweldige gidsen.

Alle vogelgidsen op Bol.com >>

 

Lekker naar vogels kijken, een orgastisch genoegenRecensies van lezers (bron: Bol.com)

Bijzonder boek

Bereader: "Een grappig, ontroerend en leerzaam boek. Dorrestijn mag dan een aantal hilarische anekdotes vermelden, er spreekt een enorme liefde uit voor de natuur. Je leert toch wel veel over het belang van een goede kijker, hoe je veelsoorten kunt herkennen en dat je niet direct een kenner hoeft te zijn om te genieten. Een bijzonder boek."

Langzame ogen

Guido Janze: "Net als Hans heb ik langzame ogen. Iemand roept: kijk daar een ...... (vul maar in). Heeft iedereen de vogel direct in de kijker, moet ik vragen: "waar waar?" Het antwoord is dan vaak: "Nou hij zat daar, maar is net weggevlogen." Heel herkenbaar voor iemand die net als ik op latere leeftijd is begonnen met vogelen. Ook het verhaaltje van de Pieper is onvergetelijk. Een aanrader voor mensen die met humor kunnen genieten van de natuur en hun eigen tekortkomingen."

Aanrader voor iedereen

Vogelaars, een oprukkend mensensoortCora Houdijk: "Vond ik Hans Dorrestijn vroeger een vreselijk mens en was ik dat al aan het herzien, na zijn vogelgids gelezen te hebben, vind ik hem geweldig. Wat een humor zit er in en wat heerlijk geschreven. De onzekerheid van de heer Dorrestijn straalt er vanaf, en dat maakt hem kwetsbaar. Het is het eerste boek dat ik lees van hem, maar ik geniet van elke letter. Ik heb het ook al kado gegeven en vertel er vaak over. De Pestvogel herken ik nu direct op foto's en het verhaal erbij vergeet ik nooit meer. Een aanrader voor iedereen."

Vermakelijk

Onbekend talent: "Na een paar uur met Hans Dorrestijn te hebben gevogeld in het bos bij Wassenaar, aan het boek begonnen. Als je niets snapt van mensen die er met verrekijker op uit trekken om zeldzame vogels te zien dan is dit een aanrader. Zo vermakelijk als hij over vogels, vogelaars en aanverwante vogelzaken schrijft! Je zou er zin van krijgen."

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy