Blackfriday Cameranu

Wandeltocht in de Ardennen | Dwars door de Hoge Venen van Spa naar Baraque Michel

Wandeltocht door de Ardennen tussen Spa en Baraque Michel

Welke idioot gaat er nou kamperen in de Ardennen terwijl het vriest? We maakten een wintertrektocht vanuit kuuroord Spa dwars door de Hoge Venen naar Baraque Michel en weer terug. Een rondje dat in twee dagen te doen is. Behalve het verstilde veengebied tref je ook het bruisende riviertje La Hoëgne op je pad. Aan de oever kun je smullen bij Pont de Belleheid, terwijl de open haard je verkleumde ledematen ontdooit.

Tentje in de sneeuw

Met 's nachts matige vorst en een aardig sneeuwdek waren we waarschijnlijk de enige wandelaars die gek genoeg waren om te gaan kamperen. Voelde stoer, soms heb je dat nodig. Tip: nóóóóit op sneeuw gaan staan met je tentje. De kou trekt dwars door je matje, je slaapzak, je huid, je spieren, en nestelt zich als een kille sluipmoordenaar in je botten. Weet ik nu.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Hoge Venen

Wandeltocht door de Ardennen tussen Spa en Baraque MichelDe Hoge Venen vormen een bijzonder natuurgebied in de Ardennen. Loop vanuit Spa naar het oosten en opeens veranderen landschap en sfeer. Stiller wordt het, donkerder ook. De bewolking lijkt dikker, de lucht zwaarder, de grond zompiger. Zelfs je mondhoeken zakken een paar millimeter.

Gamaschen

En zonder waarschuwing zak je plots tot over je enkels in zwart water onder graspollen die zich vermommen als vaste bodem. Verraderlijk lopen is het hier. Wij waren blij met onze regenbroeken, die onze Goretex wandelschoenen van boven afsluiten. Anders hadden we zeker zeiknatte sokken gehad. Gamaschen zijn hier aan te bevelen.

Ongerepte natuur

De Hoge Venen gelden als een van de meest ongerepte natuurgebieden van de Ardennen en de Eifel. De hoogvlakte van 4500 hectare bestaat grotendeels uit hoogveen-afzettingen, en verder uit heide, graslanden, weiden en veel bossen. Een deel van het hoogveen is actief: er treedt nog steeds veenvorming op.

Hevige neerslag, koude winters

Het klimaat is streng. Er valt liefst 1700 mm regen per jaar, meer dan het dubbele van Nederland. De winters zijn koud en lang, de gemiddelde jaartemperatuur is laag: 6 graden tegen 10 graden in Nederland. Daardoor zijn uiterst zeldzame plantensoorten uit Noord-Europa hier behouden gebleven, zoals ronde zonnedauw, kraaihei, dennenwolfsklauw en armbloemige zegge.

To-wha, wjoe-sjwie... tsjúk-tsjúk!!!

Ook dieren boeren hier goed. Uiteraard stikt het van alledaagse edelherten, slaapverwekkende reeën en saaie zwijnen. Daar halen wij Nederlanders inmiddels de schouders over op. Bijzonder zijn wel de lynxen en de korhoenders die hier rondstruinen. Ze kunnen zich blijkbaar verschuilen als geen ander, want wij hebben ze niet gezien.

Geheel off topic is het korhoen-mannetje te herkennen aan een niezend ’to-wha’ of ’wjoe-sjwie’, het vrouwtje antwoordt dan met een bloedjegeil ’tsjúk-tsjúk'. Die hebben het gezellig saampjes daar in het koude, natte, hoge veen. Klik hier om ze af te luisteren.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

 

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Bergsportreizen: de mooiste bergvakanties

Bekijk de mooiste bergvakanties op Bergsportreizen.nl Bergsportreizen.nl biedt bijzondere trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden. Onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

 • Scherpe prijzen zonder winstoogmerk
 • Grootste aanbod van Nederland
 • 115 jaar dé specialist in bergsport
 • Deskundige begeleiding
 • Kleine groepen