Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa
België – rondwandeling – 15km

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa
België – rondwandeling – 15km

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa

Hoge Venen en bronwater-riviertjes zijn hoogtepunten op deze rondwandeling vlak onder Spa in de Belgische Ardennen. Eerst klim je langs een riviertje omhoog over rotsige paadjes. Een voormalige schietbaan door loof- en naaldbossen neemt je mee naar de venen van Malchamps. Over vlonderpaden trek je daar dwars doorheen, genietend van vergezichten.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Dwars door nat veengebied
  • Slingerende vlonderpaden
  • Over een oude schietbaan
  • Pal langs bruisende riviertjes
  • Uitzichttoren en mooi restaurant
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Klaterend riviertje

In de slipstream van een gure trektocht vanuit Burg-Reuland pakken we een zonnige ochtend mee aan het randje van de Hoge Venen. Vanaf de parkeerplaats bij restaurant Barisart pik je het riviertje Berenzen op. Je klimt omhoog over rotsige paadjes langs het klaterende stroompje, waarbij je hem af en toe via een bruggetje oversteekt. Aangename, niet te steile klim. Let op de schilderachtig bemoste bomen langs je pad.

Bekijk onze trektocht >>

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Modderige paden

Na een paar kilometer verruil je Berenzen voor modderige paden die door gemengd bos kronkelen. De klonten zitten onder je schoenen, maar het is goed te doen. Lang niet zo bar als dieper in de Hoge Venen, waar je onverhoeds tot je knieën kunt wegzakken in de blubber.

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa

Over een oude schietbaan

Je slaat een lange laan in met de mysterieuze naam Coup-feu du Tir. Een brandgang die zich een kilometer of drie uitstrekt van het vliegveld Spa-La Sauvenière tot het Domaine de Bérinzenne. De naam komt van een oude schietbaan die hier ooit heeft gelegen. Langs het pad zie je met mos bedekte stapels stenen. Het schijnen restanten te zijn van omheiningen die kuddes schapen in het gareel moesten houden.

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa

Vlonderpaden

Een weliswaar kaarsrecht maar wel fraai traject dat soms uitzicht biedt op het gebied dat je hierna gaat betreden: de Hoge Venen. Maar eerst kronkel je nog – op hoorafstand van een weg – door moerassig bos met hier en daar een vennetje. De bodem wordt steeds modderiger, maar de redding is nabij: we pakken al snel ons eerste vlonderpad. Vers afgetimmerde houten paden op hoge poten voeren ons over een uitgestrekte hoogvlakte.

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa

Fagne de Malchamps

Hier wandel je over de heide en venen van Fagne de Malchamps, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze fraaie tocht (het hoogste punt ligt op 576 meter boven zeeniveau). Het pad slingert door de kletsnatte vlakte die ruig begroeid is met heide en laag struweel. Hier en daar schiet een boompje omhoog, maar bossen hebben hier vanwege de nattigheid weinig kans. En je kunt hier echt ver kijken, richting Spa in het noorden en Stavelot in het zuiden. Het veen is Europees beschermd als Natura 2000-gebied.

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa

Uitzichttoren

Even houden we de pas in voor een monument ter herdenking van een crash van een Brits Lancaster-gevechtsvliegtuig in april 1944, ten koste van zeven jonge levens. Een hoge uitkijktoren passeren we, wegens tijdgebrek laten we de klim achterwege. Het vlonderpad leidt ons de bossen weer in, waar de grond al snel droger wordt. Hier pikken we ons tweede riviertje van vandaag op: de Géronstère. Even mooi en klaterend als collega Berenzen, maar hier daal je juist langs de rotsige oevers weer af naar het startpunt.

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa

Restaurant Barisart

Dat startpunt biedt trouwens nog een hoogtepunt, want restaurant Barisart is niet alleen fraai modern vormgegeven, ook van binnen heeft het wat te bieden. De vriendelijke bediening serveert ons prima vegetarische gerechten.

Ga naar Lebarisart.be >>

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa

Spa Barisart

De naam van het restaurant verwijst naar de Source de Barisart, de Barisart-bron die hier vlakbij te vinden is. Het bronwater is afkomstig uit het veen van Malchamps dat je net doorkruist hebt. De bekende bronwater-boer Spa verkoopt het water onder de naam ‘Spa Barisart’, een koolzuurhoudend watertje.

Tsaar Peter de Grote

Het tweede riviertje waar je langs bent gelopen, de Géronstère, heeft trouwens ook een bron: Source de la Géronstère, op 400 meter hoogte. Ook dit water is afkomstig uit het veen van Malchamps. Over die bron, met de bijnaam l’Enragée – het razende water – gaat het verhaal dat tsaar Peter de Grote een regelmatige bezoeker was. Lekker is het water niet: het heeft een zwavelsmaak. Maar het is wel rijk aan ijzer en koolzuur en wordt in de volksmond aanbevolen voor aandoeningen van de luchtwegen.

Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa Rondwandeling door de Hoge Venen vanuit Spa

Bij het startpunt vind je nog iets bezoekwaardigs: Musée de la Forêt et des Eaux. Maar ook dat laten we links liggen, want we hebben nog een lange rit voor de boeg.

Wandeldatum en GPS-tracks

Deze rondwandeling hebben we gedaan op maandag 25 maart 2024. De gps-track plukten we van Routeyou.com.

Onze GPS-track

GPS-track op Routeyou.com >>

Wandelvakantie in de Ardennen met SNP Natuurreizen

Prachtige wandelvakantie in de Belgische Ardennen. Vanuit twee gastvrije onderkomens aan de zuidrand van het natuurpark verken je te voet de prachtige omgeving. Uiteraard voert één van onze wandelingen je naar Signal de Botrange, het hoogste punt van België. Neem eens een kijkje!

Wandelvakantie in de Ardennen >> 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 

 

Foto's van deze wandeling

spa-malchamps-10
spa-malchamps-11
spa-malchamps-12
spa-malchamps-13
spa-malchamps-14
spa-malchamps-15
spa-malchamps-16
spa-malchamps-17
spa-malchamps-18
spa-malchamps-19
spa-malchamps-20
spa-malchamps-21
spa-malchamps-22
spa-malchamps-23
spa-malchamps-24
spa-malchamps-25
spa-malchamps-26
spa-malchamps-27
spa-malchamps-28

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes in de Ardennen!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de Ardennen? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Ardennen >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy