Ourdal: trektocht door de Luxemburgse Ardennen Ourdal: trektocht door de Luxemburgse Ardennen
België – trektocht met rugzak – 60km

Ourdal: trektocht door de Luxemburgse Ardennen

Ourdal: trektocht door de Luxemburgse Ardennen Ourdal: trektocht door de Luxemburgse Ardennen
België – trektocht met rugzak – 60km

Ourdal: trektocht door de Luxemburgse Ardennen

Het lieflijke Ourdal in de Luxemburgse Ardennen leent zich uitstekend voor een weekendje wandelen. Rij vroeg weg uit Nederland, en je kunt aan het begin van de middag al het mooie riviertje de Our afzakken waarbij je een bebost dal doorkruist. De volgende dag klim je het dal uit en lonkt het glooiende Ardenner landschap in de verte.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Fraai wandelen dicht bij huis
  • Glooiend Ardenner landschap
  • Kronkelend riviertje de Our
  • Boerenlandschap & natuurreservaat
  • Clervaux: toeristisch maar mooi
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Trektocht door het Ourdal in de Ardennen

 

Wandelvakantie in de Ardennen met TUI

Voor weinig geld kun je heerlijk 5 dagen wandelen dwars door de Belgische Ardennen. Verblijf in 2 lekkere hotels. Inclusief ontbijt, diner en lunchpakketjes voor onderweg. Neem eens een kijkje.

Wandelvakantie in de Ardennen >>

Heerlijk stil in het Ourdal

Na de herfstigste zomer sinds tijden is het zowaar opeens een zomerse herfst. Maar ondanks de hoge temperaturen overdag wordt het ’s avonds kil en is ’s ochtends m’n tentje kleddernat van de dauw. De pret mag dat niet drukken, want wat is het hier heerlijk stil buiten het seizoen. Zelfs op een zonnige zondag is het alleen in het toeristische Clervaux druk.

Mooiste deel

Op een paar saaie stukken na is het hele traject prachtig. Het eerste deel langs de Our is het meest bijzonder, vanwege het mooie riviertje en het brede, overvloedig begroeide dal waar je doorheen gaat.

Trektocht door het Ourdal in de Ardennen

Meanderende Our

De Our heeft nogal wat kronkels en je stijgt en daalt voortdurend. Hierdoor is het uitzicht telkens anders. Het ene moment blijf je vlakbij het riviertje en voert de wandeling door beschut loofbos, het volgende moment klim je uit het dal omhoog en zie je de Our in de diepte en de Ardenner heuvels in de verte.

Boerenlandschap & natuurreservaat

Net als je denkt dat het er bijna opzit, krijg je nog een aangenaam dessert: de laatste 10 kilometer voor Ouren. De route gaat eerst over graspaden door open boerenlandschap. Vervolgens duik je een stil loofbos in, en loop je door een natuurreservaat met zelfs in de vroege herfst nog veel bloemen en met vlinders die tegen beter weten in doen alsof het zomer is.

Trektocht door het Ourdal in de Ardennen

Dorpjes onderweg

De dorpjes zijn klein, stil en – zelfs bij fel zonlicht – een beetje mistroostig. Uitzondering is het toeristische Clervaux.

Prachtige oude burcht

In Clervaux is het dan ook echt druk, met overvolle terrassen bij goed weer. Maar pittoresk is dit plaatsje wel – het heeft een prachtige oude burcht, een kasteel uit de twaalfde eeuw, en een aangenaam binnenstadje. De moeite waard om even doorheen te struinen. In Hosingen, Munshausen, Troisvierges en Weiswampach zijn horeca en winkels te vinden.

Trektocht door het Ourdal in de Ardennen

Het traject

Deze rondwandeling beslaat zo’n 60 kilometer, waarvan het overgrote deel over smalle paadjes of wat bredere onverharde bospaden voert. Ik liep het in ruim twee wandeldagen, al is het dan aardig aanpoten. Er zitten wat pittige klimmetjes tussen, maar over het geheel genomen is het goed te doen.

Europese langeafstandspaden

De wandeling volgt een aantal Europese langeafstandspaden: E2 (tevens GR5) en E3. Je start in het plaatsje Ouren, zakt langs de E2 het riviertje de Our af tot voorbij Dasburg, stapt daar over op de E3, en komt zo langs de plaatsjes Hosingen, Munshausen en Clervaux. Daar haak je aan bij het Luxemburgse Sentier du Nord naar Troisvierges, Weiswampach en start/finish-plaats Ouren.

Trektocht door het Ourdal in de Ardennen

Tips van Frank

Ouren is vanuit Amsterdam ongeveer 3,5 uur rijden met de auto. Het plaatsje is lastig te bereiken per openbaar vervoer. Als je daarvan afhankelijk bent, start dan in Clervaux, dat heeft een treinstation. Wildkamperen is op veel plekken goed mogelijk. Het mag officieel niet, maar ik heb er nooit problemen mee gehad.

Campings zijn er ook in of vlakbij de plaatsen Dasburg, Clervaux, Troisvierges en Weiswampach. Houd er rekening mee dat sommige van 1 oktober tot 1 april gesloten zijn.

 

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 

 

Foto's van deze wandeling

trektocht ourdal ardennen-10
trektocht ourdal ardennen-11
trektocht ourdal ardennen-12
trektocht ourdal ardennen-13
trektocht ourdal ardennen-14
trektocht ourdal ardennen-15
trektocht ourdal ardennen-16
trektocht ourdal ardennen-17
trektocht ourdal ardennen-18
trektocht ourdal ardennen-19
trektocht ourdal ardennen-20
trektocht ourdal ardennen-21
trektocht ourdal ardennen-22
trektocht ourdal ardennen-23
trektocht ourdal ardennen-24
trektocht ourdal ardennen-25
trektocht ourdal ardennen-26
trektocht ourdal ardennen-27
trektocht ourdal ardennen-28
trektocht ourdal ardennen-29
trektocht ourdal ardennen-30
trektocht ourdal ardennen-31
trektocht ourdal ardennen-32
trektocht ourdal ardennen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes in de Ardennen!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de Ardennen? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Ardennen >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy