De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Gent | Binnenstad & parken

NS-wandeling Gent | Binnenstad & parken

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling10 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingGent (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De NS heeft een wandeling uitgezet in Gent! En dus hebben we een uitstekend excuus om een weekendje te boeken naar deze historische stad. Wat een heerlijke, warme sfeer! Komt goed van pas op deze dag met z’n historisch lage gevoelstemperatuur. Wandeling door de monumentale binnenstad en Gents groen.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Marriot Hotel Ghent

We starten middenin de NS-wandeling. Die voert namelijk langs ons fantastische (en dure) Marriot Hotel, gelegen middenin het hart van Gent aan de Korenlei. Achter de historische trapgevels vermoed je geen hypermoderne glazen hal (schitterend) plus 150 riante hotelkamers.

Gravensteen: indrukwekkende (maar koude) burcht

Al snel passeren we het indrukwekkende Gravensteen, de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem. Gravensteen vormt een belangrijke toeristische troef voor Gent. Gejaagd door de snijdende wind bibberen we aan de ijskoude historische stenen voorbij. ‘In beweging blijven’ is het motto van vandaag.

NS-wandeling Gent | Binnenstad & parken

Patershol: mis het niet

Je bent hier trouwens vlakbij Patershol. De NS-wandeling laat de wijk links liggen, maar het loont de moeite een omweggetje door deze bijzondere wijk te maken. Wat in Amsterdam De Pijp is, is in Gent Patershol.

Überhippe buurt

Ooit was Patershol een armzalige volksbuurt waar je je nauwelijks veilig op straat kon begeven. Tegenwoordig is het een überhippe buurt bomvol leuke restaurantjes en bruine kroegjes. We struinen over de kasseien van straatjes en steegjes die zo zijn weggelopen uit de Middeleeuwen.

NS-wandeling Gent | Binnenstad & parken

Sint-Baafskathedraal

Maar terug naar de NS-wandeling, want een enorme rij bezienswaardigheden wacht op ons. Om er een paar te noemen: de Kleine Vismarkt, het Groot Vleeshuis, de Korenmarkt, het monumentale Postkantoor, de Lakenhalle, het enorme Stadhuis en natuurlijk de indrukwekkende Sint-Baafskathedraal. En dat allemaal op ongeveer een vierkante kilometer.

Lam Gods (moet je zien!)

De Sint-Baafskathedraal gaan we binnen om het wereldberoemde veelluik ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ te zien. Want wie het 15de eeuwse Lam Gods niet heeft gezien, is niet in Gent geweest, zo gaat het verhaal. Deze zaterdag is het Lam Gods helaas gesloten tussen 12 en 13 uur. Met pauze waarschijnlijk. En om nou een vol uur in een kouwe kerk te lopen ijsberen, daar hebben we weinig trek in. Morgen maar even terug om het Lam te aanbidden.

NS-wandeling Gent | Binnenstad & parken

Wandeltraject aan De Leie

Om warm te blijven zetten we er de (geitenwollen) sokken in. En dat kan heel goed, want nu voeren flink wat kilometers ons over het wandeltraject aan De Leie, een Gents riviertje met zicht op de achterkant van de historische stad.

Belgische bouwstijl

En dus struinen we langs een bonte parade van huisjes waarvan er niet één hetzelfde is. Een typische bouwstijl die je overal in België treft. Alsof elke architect z’n uiterste best heeft gedaan om in ieder geval niet hetzelfde te ontwerpen als z’n voorgangers. Saai is het in ieder geval niet.

NS-wandeling Gent | Binnenstad & parken

S.M.A.K. (= leuk museum)

Te koud voor woorden belanden we in het museumkwartier, waar je beroemde musea vindt als het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) en het Museum voor Schone Kunsten. We gaan het S.M.A.K. binnen om warmte te tanken. En worden al snel gegrepen door boeiende tentoonstellingen. Absoluut een aanrader.

Parken & achterbuurten

Dan volgt station Sint-Pieters (het eigenlijke startpunt van de route). En via achterafstraten belanden we in nog meer achterafstraten. Door parken gaan we, waar nog weinig groen valt te ontdekken, zoals het Groenevalleipark en het Begijnhofdriespark. En door buurten die je normaal gesproken zou mijden als de pest. Zeg maar: achterbuurten.

NS-wandeling Gent | Binnenstad & parken

Veelzijdige stad

Dat heeft twee kanten. Enerzijds houdt de plaatselijke VVV dit soort buurten niet voor niets buiten z’n toeristische routes. Ze zijn lelijk, ze zijn vuil en er valt weinig te beleven. Maar aan de andere kant heeft het wel wat: Gent is niet alleen de romantische Korenlei en de wereldberoemde Sint Baafs. Gent is ook: buurten waar gewone/arme Gentenaren wonen en leven. Positief geformuleerd: we krijgen een goede indruk van deze veelzijdige stad.

Bierschenkerij Volta

Maar we voeren het tempo nu wel op. We zijn dol op veelzijdigheid, maar de romantische binnenstad lonkt. Dus racen we langs roeibaan, Rijksgevangenis en gecertificeerd Bierschenkerij Volta. Scheuren we fluisterstil door een verlaten Gents hofje. En belanden we weer bij de indrukwekkende Burcht Gravensteen en het warme Marriot Hotel aan De Korenlei. Hè, gezellig.

NS-wandeling Gent | Binnenstad & parken

Lam Gods = gesloten

En het Lam Gods? Op zondag lopen we vol verwachting de Sint Baafs binnen voor de broodnodige aanbidding. Maar het Lam Gods blijkt vandaag de hele ochtend gesloten. Misschien slaapt het Lam uit? In ieder geval laten we het links liggen omdat we onze Thalys moeten halen. En dus zijn we niet in Gent geweest. Moeten we nog een keer terug. Oh wat érrúg!

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

NS-wandelen over de grens

Dit is een van de 6 wandelingen die NS heeft uitgezet in Belgische steden. Er zijn wandelingen in Antwerpen, Gent, Luik, Brugge, Mechelen en Brussel. In Duitsland en Frankrijk heeft de NS eveneens stationswandelingen. De Belgische tochten zijn beschreven door Bart van der Schagt, bekend van de Groene Wissels.

Alle wandelingen van NS International >>

 

Met de Thalys: lekker snel & luxe

Onze reis naar Brugge ging lekker snel en luxe met de Thalys. Op Amsterdam CS stapten we in en nog geen 3 uur later stonden we al in het heerlijke Brugge. Te boeken via NS Internationaal.

Naar de internationale reisplanner >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, NS-wandelingen, 10-15 km, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>