De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

De zes mooiste wandelgebieden van Italië

Het prachtige Italië, ik heb er veel gewandeld. De laars van Europa heeft veel te bieden voor wandelaars. Van de Dolomieten in het noorden tot de zondoorstoofde streken in het zuiden en alle moois dat ertussen ligt. Wat zijn de allermooiste wandelgebieden van Italië? Frankwandelt zet ze voor je op een rij.

Italië: wandelbaar land

Italië is een zeer wandelbaar land. Meer dan in veel andere landen onderhouden lokale organisaties de wandelpaden goed, met uitstekende markeringen om je de weg te wijzen. Ook zijn er nogal wat organisaties die prachtige wandelvakanties voor je organiseren. Kortom, genoeg te genieten voor wandelaars.

Mooiste wandelgebieden

De mooiste wandelgebieden staan hieronder in willekeurige volgorde. Dus nummer 1 is niet per se het mooiste wandelgebied. Elke streek heeft weer z'n eigen charme voor wandelaars, en z'n eigen unieke natuurschoon.

Rauwe bergen & Toscaanse heuvels

En bedenk dat wat voor de één geweldig is, voor de ander een bezoeking kan zijn. Een pittige trektocht in de rauwe bergen van het noorden is natuurlijk heel wat anders dan relaxt wandelen door de zachtglooiende Toscaanse heuvels. Zelf vind ik allebei trouwens geweldig...

Wandelvakanties bij betrouwbare reisorganisaties

Bij elk wandelgebied staat als tip een geweldige wandelvakantie bij een van de reisorganisaties waar ik zelf uitstekende ervaringen mee heb: SNP Natuurreizen, Pharos van ANWB, Kras of Aktiva Tours. Heb jij ook zo'n zin in vakantie?

1. Dolomieten

Onvervalste natuur vind je volop in de heerlijke Dolomieten, in het uiterste noorden van Italië. Typerend voor deze bergketen zijn de indrukkende kalkmassieven, de steile rotswanden en pieken, die zijn ontstaan door erosie.

UNESCO

Hoogste top, de Marmolada, telt 3343 meter. Het gebied is zo adembenemend mooi dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Supergebied voor avontuurlijk wandelaars. Frankwandelt-rating: 92/100.

Actieve vakanties in de Dolomieten TIP: wandelvakanties Dolomieten

 

2. Italiaanse meren

Eveneens in het noorden van Italië liggen 4 grote meren: Lago Maggiore, Comomeer, Lago d'Iseo en Gardameer.

Mooiste wandelgebieden

Ze liggen in de mooiste wandelgebieden van Noord-Italië. Van korte, relaxt dagetappes tot uitdagende bergwandelingen voor de fanatieke wandelaar, het is er allemaal te vinden. Frankwandelt-rating: 90/100

Actieve vakanties Comomeer in ItaliëTIP: wandelvakantie grote meren

 

3. Cinque Terre

Vijf spectaculair gelegen vissersdorpen aan de ruige Ligurische rotskust in Italië vormen de kern van het nationale park Cinque Terre, een van de mooiste wandelgebieden ter wereld. Dit heerlijke gebied met zijn vele wijnterrassen verken je via een spectaculair kust wandelpad.

Pad van de liefde

Je wandelt tussen de dorpen langs de kust van de Middellandse Zee en door het heuvelachtige achterland. De dorpen staan op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. De wandelroute staat ook bekend als Via dell’Amore: ‘Pad van de liefde’. Mooi toch? Frankwandelt-rating: 90/100

Wandelvakanties Cinque Terre in Italië TIP: wandelvakanties Cinque Terre

 

4. Toscane & Umbrië

Zelf heb ik vele malen in Toscane en Umbrië mogen wandelen, en elke keer was het puur genieten. Ik bewaar de beste herinneringen aan deze twee mooiste streken van Italië.

Zachtglooiende heuvels, statige cipressen

Niet alleen aan de zachtglooiende heuvels, de statige cipressen en de zonovergoten wijngaarden. Maar ook aan de overdaad aan cultuur, de vele prachtige middeleeuwse dorpen en niet te vergeten: het goddelijke eten. Frankwandelt-rating: 92/100

Wandelvakanties in Toscane in ItaliëTIP: wandelvakanties Toscane

Bekijk mijn artikel met de 6 mooiste wandelvakanties in Toscane >>

 

5. Sicilië & Sardinië

Het Italiaanse eiland Sardinië is geliefd bij wandelaars vanwege de overweldigende natuur. Voor wie op zoek is naar spectaculaire en ruige bergen, heerlijke, zonovergoten stranden en bijzondere cultuur is Sardinië het paradijs op aarde.

Meeste zonuren van Europa

Buureiland Sicilië is bekender en ook wat groter. Hier vind je de meeste zonuren van Europa. Gelegen aan de voet van Italië is het eiland een mix van oude Griekse invloeden, werelderfgoed en flink wat lokale culturen die in elkaar overlopen. Prachtig eiland om te wandelen. Frankwandelt-rating: 89/100

Wandelvakanties Sicilië & Sardinië in ItaliëTIP: wandelvakanties Sicilië & Sardinië

 

6. Amalfikust

Vlak onder Napels in het zuiden van Italië vind je een nog onontdekt, schitterend gebied. Samen met de Ligurische kust is de Amalfikust het mooiste wat Italië aan kustlijn te bieden heeft. De stille kliffenkust wordt ook wel 'de verticale kust' genoemd.

Spectaculaire bergpaden

No go-area voor hoogtevrezers! Je wandelt hier over spectaculaire bergpaden en eeuwenoude trappenpaden die de schilderachtige plaatsjes als Amalfi, Praiano, Positano en Ravello met elkaar verbinden. Hier zul je overvallen worden door het echte 'dolce vita-gevoel'. En altijd weer wandel je hoog boven azuurblauwe zee. Superzalig! Frankwandelt-rating: 86/100

Wandelvakanties Amalfikust in ItaliëTIP: wandelvakanties Amalfikust

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>