De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wandelvakantie Glen Coe | Trektocht door de Schotse Hooglanden

Harry Potter draaide er opnames voor The Prisoner of Azkaban, maar gelukkig waren ze uitgegoocheld toen wij hier in juni 2010 onze wandelschoenen aansnoerden: Glen Coe, een bergachtige vallei in de Schotse Hooglanden. In de IJstijd werd deze vallei uitgesleten door een gletsjer, en met een beetje fantasie waan je je hier terug in de prehistorie.

glencoeZalige wandelvakantie in Glen Coe

SNP heeft in Glen Coe een wandelvakantie om je vingers bij af te likken. Je maakt een (luxe) trektocht van 10 dagen over het beroemdste wandelpad van Schotland: de West Highland Way. Je wandelt van Glasgow via Glen Coe naar Fort William, aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland.

Bekijk deze wandelvakantie in Glen Coe >>

 

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling120 km

Wat voor soort wandeling?Trektocht met rugzak

Startplaats of station van deze wandelingKinlochleven

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Wandelvakanties SchotlandDownload de routebeschrijving

Sprookjes & knutjes

Wij liepen er een mooie ronde van ruim 100 kilometer, omgeven door een sprookjesachtig en eenzaam landschap. Maar helaas ook door zeer vele ijstijdbestendige knutjes ('midges').

West Highland Way

Een tiental kilometers onder het stadje Kinlochleven parkeerden we onze auto en startten we met een relatief makkelijk stuk over de West Highland Way, zeg maar het Pieterpad van Schotland. Tot voorbij de Bridge of Orgy volgden we dit langeafstandspad, daarna staken we af naar het westen, en zochten we onze eigen weg met behulp van stafkaarten.

Wandelvakantie Glen Coe | Trektocht door de Schotse Hooglanden

Knutjes, Deet & Highlands

Hadden we het jaar ervoor onze knutjesnetjes en flessen vol Deet voor niks meegesjouwd naar de Highlands, dit keer waren het geen overbodige attributen. Of misschien ook wel: we hadden het idee dat helemaal niets hielp. Vanaf een uur of vijf 's middags waren ze heer en meester. En ze kwamen zelfs in groten getale ónder onze hoofdnetjes. En voor Deet, hoe sterk ook, haalden ze hun neus op. Het enige wat een beetje hielp was in beweging blijven: lopend eten, lopend drinken, lopend tandenpoetsen, zelfs lopend plassen. Nog nooit zoveel gelopen.

Mooiste deel

De hele tocht voert door schitterend, betoverend landschap. Woest en ledig, echt wat je je voorstelt bij de Schotse Hooglanden.

Wandelvakantie Glen Coe | Trektocht door de Schotse Hooglanden

Van de gebaande paden

Alleen over de West Highland Way kwamen we af en toe wandelaars tegen. Echt mooi wordt het als je van deze bewegwijzerde route afdwaalt. Dan is eigenlijk alles een hoogtepunt.

River Etive

Bijzonder na al dat ruige natuurgeweld, was het lieflijke dal van de River Etive, waarlangs we weer terugliepen richting auto.

Wandelvakantie Glen Coe | Trektocht door de Schotse Hooglanden

Hoogtepunt: whiskey

Een absoluut hoogtepunt vormde niet een van de onmetelijke bergen of weidse dalen die we tegenkwamen, maar... whiskey!

Lokaal gestookte & whiskey's

Sorry hoor, misschien moet je als echte wandelaar matigheid betrachten, en zet je het zeker niet op een zuipen, maar wij konden maar niet genoeg krijgen van de heerlijke lokaal gestookte whiskey's die ze bij elke kroeg in grote hoeveelheden op de plank hadden staan.

Wandelvakantie Glen Coe | Trektocht door de Schotse Hooglanden

Proeverij

Leuk ook om, zoals wij deden, een kleine proeverij te houden, en verschillende whiskey's met elkaar te vergelijken. Want wat een verschil kan er zijn binnen het segment van de single malt Scotch! Heerlijk, en een doekje voor het bloeden voor het al het knutjesleed.

Dorpjes onderweg

Veel dorpjes zijn we niet tegengekomen, en voor zover we ze tegenkwamen stelden ze niet veel voor.

Wandelvakantie Glen Coe | Trektocht door de Schotse Hooglanden

Kings House Hotel

Niet een dorpje maar een hotel sprong er uit: het beroemde Kings House Hotel, een zestiende eeuwse herberg midden in de natuur. We hebben er gekampeerd en onze whiskey-proeverij gehouden, en op de terugweg hebben we er onszelf getrakteerd op een kamer (na een barre tocht van ruim veertig kilometer).

Wandelvakantie Glen Coe | Trektocht door de Schotse Hooglanden

 

Tips van Frank

Hieronder een paar tips voor wie deze bijzondere wandeltocht wil gaan maken.

Vermijd de knutjes!

Tip met een grote T: vermijd het knutjesseizoen, zeg maar vanaf eind mei tot de herfst. Ze bederven je plezier behoorlijk, 's avonds buitenzitten is er eigenlijk niet meer bij.

Hoe kom je in Glen Coe?

Wij vlogen op Edinburgh, waar we een auto huurden. Vandaar is het nog een paar uur rijden naar de startplaats van de wandeling, tien kilometer onder Kinlochleven. Per openbaar vervoer is het slecht te doen, vermoed ik.

Heel wild kamperen

Wildkamperen is zoals op andere plekken in Schotland heel goed te doen. Zeer veel mooie plekken, en volgens mij ook toegestaan.

 

Wandelvakantie in SchotlandWandelvakanties in Schotland met SNP

SNP Natuurreizen biedt 12 prachtige wandelvakanties in Schotland. Groepsreizen maar ook individuele reizen. Met de bekende SNP-kenmerken: fantastisch georganiseerd, de allermooiste routes, handige bagagevervoer en unieke accommodaties. Neem eens een kijkje!

Prachtige wandelvakanties in Schotland >>

 

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>