De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wandelvakantie Westweg | Klassieke trektocht door het Zwarte Woud

De Westweg in het Zwarte Woud is het oudste en bekendste langeafstandspad van Duitsland. Van Pforzheim tot Basel in Zwitserland telt het pad zo’n 270 kilometer. Ik bewandelde het wonderschone en gevarieerdere zuidelijk deel. Oerbos, bergen, groene weiden, een groot meer, de Alpen in zicht. Wat wil een wandelaar nog meer?

Door de kloven van de Schluchtensteig: de SchluchseeHeerlijke wandelvakanties in het Zwarte Woud

SNP Natuurreizen heeft in het Zwarte Woud een schitterende wandelvakantie. Je overnacht in comfortabele hotels. En Pharos Reizen biedt prachtige wandelreizen en actieve fietsvakanties in het Zwarte Woud. Ruime keuze.

Wandelvakantie SNP Natuurreizen >>

Wandelvakantie Pharos Reizen >>

 

Wandelvakantie Westweg | Klassieke trektocht door het Zwarte Woud

 

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling120 km

Wat voor soort wandeling?Trektocht met rugzak

Startplaats of station van deze wandelingSchonach (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk de wandelgidsDownload de routebeschrijving

Gastvrije Duitsers

Op een paar verregende dagen in de sombere Eifel na, was ik nog nooit in Duitsland wezen wandelen. Ik had er ook eerlijk gezegd niet veel fiducie in: niet in de Duitsers en niet in het land. Maar beide zijn me uitstekend bevallen. De Duitsers die ik tegenkwam, waren stuk voor stuk aardig, gastvrij, behulpzaam. Het landschap was zonder meer prachtig, en had ademde iets van de frisheid en rust van Zwitserland waar het natuurlijk ook tegenaan schurkt. En ook het weer werkte al mee.

Zuidelijke Schwarzwald

Het berglandschap van het zuidelijke Schwarzwald heeft een open karakter, met een aangenaam mozaïek van wouden, hooiladen en weiden. Je loopt grotendeels over de bergkammen van dit middengebergte (toppen tot 1500 meter), waardoor er aan uitzicht geen gebrek is.

Wandelvakantie Westweg | Klassieke trektocht door het Zwarte Woud

Mooiste deel

Het laatste stuk is ongetwijfeld het mooist, en dat hangt direct samen met drie ‘toppertjes’: de Feldberg (1493 m), de Belchen (1414 m, het Duitse woord voor het Franse Ballon) en de Blauen (1165 m).

Rijke flora

Alledrie wel even flink aanpoten, maar het uitzicht maakt veel goed. Vooral de Belchen is mooi, met een rijke flora.

Wandelvakantie Westweg | Klassieke trektocht door het Zwarte Woud

Titisee: prachtig meer

Een onverwachte aanrader vond ik de omgeving van de Titisee, een ‘heilklimatischer Kurort’, zoals ze dat in het Duits zo mooi kunnen zeggen.

Prachtige paden

Die Titisee zelf is een aangenaam meer, met prachtige paden langs de oevers. Wel veel toeristen, maar daardoor ook lekker veel voorzieningen, en dat is ook wel weer prettig na het stille gebied daarvoor.

Wandelvakantie Westweg | Klassieke trektocht door het Zwarte Woud

Mooi uitzicht

Klim je vanaf de Titisee verder over de Westweg naar het zuiden, dan word je getrakteerd op steeds mooiere doorkijkjes op het meer en de omgeving.

Dorpjes onderweg

Het startpunt, Schonach, is een prettig plaatsje, maar ook niet meer dan dat. Datzelfde geldt voor het dorp Titisee aan het gelijknamige meer. Voor de rest werd ik er niet warm of koud van.

Wandelvakantie Westweg | Klassieke trektocht door het Zwarte Woud

Koffie met taart

Wat wel heel fijn is, is dat je zeer regelmatig langs zogeheten Gaststätte komt, waar je lekker uitgebreid aan de koffie met taart kunt, of een maaltijd kunt nuttigen.

Gasthaus Belchenstueble

Eén plek wil ik niet onvermeld laten: Gasthaus Belchenstueble, aan de voet van een van de hoogste toppen, de Belchen, waar ik een nachtje heerlijk heb geslapen tijdens een wolkbreuk. Stromende regen terwijl je níet in je tentje hoeft te liggen: soms is het leven zo mooi.

Wandelvakantie Westweg | Klassieke trektocht door het Zwarte Woud

 

Tips van Frank

Hieronder een paar tips als je deze wandeling wilt gaan maken. Veel plezier alvast!

  • Ik parkeerde m’n auto in Schonach, en kon heel makkelijk weer vanaf Basel terugreizen. Altijd weer spannend om terug te keren: staat de auto er nog op het openbare parkeerterrein waar ik hem had neergezet?
  • Houd er rekening mee dat sommige delen vrij dicht langs een drukke weg komen, met veel irritant motorverkeer. Als ik de tocht over zou doen, zou ik alternatieven kiezen voor die delen, die op de kaart makkelijk te detecteren zijn.
  • De Westweg is gebombardeerd tot een van de ‘Top Trails’ van Duitsland. Het zal allemaal wel, maar een groot voordeel hiervan is dat de Duitsers er speciale wandelkaarten voor uitgeven: 270 kilometer wandelpad op een handzaam, watervast en supergedetailleerd kaartje voor nog geen 10 euro. Sommige dingen kunnen Duitsers gewoon erg goed. Kijk voor informatie op de website van de Duitse Top Trails.

Website met Top Trails >>

 

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Meer actieve vakanties in Duitsland

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>