De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wandelvakantie Schluchtensteig | Trektocht door het Zwarte Woud

Zeg ‘het Zwarte Woud’ en er doemen beelden op van ondoordringbare bossen en hoge bergtoppen. De Schluchtensteig in het zuiden van het Schwarzwald laat je een andere kant van deze romantische streek zien: je trekt langs een wildwaterrivier, door diep uitgesleten kloven, gelardeerd met oerbossen. Prachtig!

Door de kloven van de Schluchtensteig: de SchluchseeHeerlijke wandelvakanties in het Zwarte Woud

SNP Natuurreizen heeft in het Zwarte Woud een schitterende wandelvakantie. Je overnacht in comfortabele hotels. En Pharos Reizen biedt prachtige wandelreizen en actieve fietsvakanties in het Zwarte Woud. Ruime keuze.

Wandelvakantie SNP Natuurreizen >>

Wandelvakantie Pharos Reizen >>

 

Wandelvakantie Schluchtensteig | Kloofdal in het Zwarte Woud

 

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling100 km

Wat voor soort wandeling?Trektocht met rugzak

Startplaats of station van deze wandelingStühlingen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Fascinerende kloven

Hoe fascinerend de kloven ook zijn, het is toch ook wel aangenaam om af en toe uit zo’n dal omhoog te klauteren, coming up for air en vooral: voor een schepje uitzicht. Ongeveer de helft van het traject zigzagt aan de bovenkant van de kloof, waarbij je dus steeds de diepte in kijkt, terwijl je tegelijk een prachtig overzicht krijgt over de omgeving.

Van Stühlingen naar Wehr

Ik liep de route met prachtig weer. De kloven waren rustig en de bossen waren gevuld met bloemen en nazomerfruit. Ik startte in het aardige stadje Stühlingen, parkeerde daar m’n auto op de lokale camping, en eindigde in Wehr, ruim honderd kilometer niet al te zwaar lopen.

Wandelvakantie Schluchtensteig | Kloofdal in het Zwarte Woud

Mooiste deel

Het traject voert langs een aantal kloven die net wat meer hebben dan andere: ze zijn dieper uitgesleten en de rivier bruist er wilder.

Wutachschlucht

Extra mooi zijn de Wutachschlucht, de Gauchachschlucht en de Haslachschlucht. Alleen de namen doen al huiveren van geheimzinnigheid.

Wandelvakantie Schluchtensteig | Kloofdal in het Zwarte Woud

Spiegelgladde Schluchsee

Alle genoemde Schluchten zijn een hoogtepunt. Maar als je een beetje Schluchten-moe geworden bent, is het aangenaam om opeens alle kloven achter je te laten en via vriendelijk, licht landschap op een groot spiegelglad meer te stuiten: de Schluchsee.

Schluchtsee = gletsjermeer

Dit is van oorsprong een gletsjermeer, maar is in de jaren dertig tot stuwmeer gebombardeerd, en heeft een diepte van ruim zestig meter. Als je in de stemming bent kun je – heel romantisch – langs de oevers flaneren. En je kunt er aan je gezondheid schaven, want, zoals het zo mooi in het Duits heet, het is een heilklimatischer Kurort.

Wandelvakantie Schluchtensteig | Kloofdal in het Zwarte Woud

Dorpjes onderweg

Hoogtepunt vond ik ook een dorpje: het idyllische St. Blasien waar het prettig toeven is.

Koepelkerk

Toeristentrekker van jewelste in dit kleine dorpje is de basiliek met een indrukwekkende koepel. De basiliek heeft een doorsnede van 46 meter en een hoogte van 63 meter en is daarmee de op twee na grootste koepelkerk van Europa.

Wandelvakantie Schluchtensteig | Kloofdal in het Zwarte Woud

Internationale Zomerconcerten

Maar het dorpje heeft meer te bieden: van eind juni tot begin september zijn er jaarlijks de Internationale Zomerconcerten, waar bekende ensembles en koren uit de hele wereld hun opwachting maken. Andere aardige dorpjes: Lenzkirch en Todtmoos (beide zijn ook heilklimatischer Kurorten).

Tips van Frank

Ik vond de wandeling niet heel zwaar, maar onderschat haar niet: je kunt in de kloven flink onderuit gaan op de bemoste en daardoor soms spekgladde rotsen. Niet voor niets struikel je zo ongeveer over de waarschuwingsborden.

Ben je met de auto en start je in Stühlingen, parkeer dan je auto op de lokale camping. De campinghoudster leek het de normaalste zaak van de wereld te vinden.

Van Wehr terug naar Stuhlingen is eenvoudig: er rijden dagelijks meerdere treinen.

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Meer actieve vakanties in Duitsland

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>