Wandelvakantie Schluchtensteig | Trektocht door het Zwarte Woud

Zeg ‘het Zwarte Woud’ en er doemen beelden op van ondoordringbare bossen en hoge bergtoppen. De Schluchtensteig in het zuiden van het Schwarzwald laat je een andere kant van deze romantische streek zien: je trekt langs een wildwaterrivier, door diep uitgesleten kloven, gelardeerd met oerbossen. Prachtig!

Schluchtensteig

 

Heerlijke wandelvakanties in het Zwarte Woud

SNP Natuurreizen heeft in het Zwarte Woud een schitterende wandelvakantie. Je overnacht in comfortabele hotels. En ANWB Reizen biedt prachtige actieve vakanties in het Zwarte Woud. Ruime keuze.

Wandelvakantie SNP Natuurreizen >>

Actieve vakanties van ANWB Reizen >>

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling100 km

Wat voor soort wandeling?Trektocht met rugzak

Startplaats of station van deze wandelingStühlingen (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Fascinerende kloven

Hoe fascinerend de kloven ook zijn, het is toch ook wel aangenaam om af en toe uit zo’n dal omhoog te klauteren, coming up for air en vooral: voor een schepje uitzicht. Ongeveer de helft van het traject zigzagt aan de bovenkant van de kloof, waarbij je dus steeds de diepte in kijkt, terwijl je tegelijk een prachtig overzicht krijgt over de omgeving.

Van Stühlingen naar Wehr

Ik liep de route met prachtig weer. De kloven waren rustig en de bossen waren gevuld met bloemen en nazomerfruit. Ik startte in het aardige stadje Stühlingen, parkeerde daar m’n auto op de lokale camping, en eindigde in Wehr, ruim honderd kilometer niet al te zwaar lopen.

Schluchtensteig

Mooiste deel

Het traject voert langs een aantal kloven die net wat meer hebben dan andere: ze zijn dieper uitgesleten en de rivier bruist er wilder.

Wutachschlucht

Extra mooi zijn de Wutachschlucht, de Gauchachschlucht en de Haslachschlucht. Alleen de namen doen al huiveren van geheimzinnigheid.

Schluchtensteig

Spiegelgladde Schluchsee

Alle genoemde Schluchten zijn een hoogtepunt. Maar als je een beetje Schluchten-moe geworden bent, is het aangenaam om opeens alle kloven achter je te laten en via vriendelijk, licht landschap op een groot spiegelglad meer te stuiten: de Schluchsee.

Schluchtsee = gletsjermeer

Dit is van oorsprong een gletsjermeer, maar is in de jaren dertig tot stuwmeer gebombardeerd, en heeft een diepte van ruim zestig meter. Als je in de stemming bent kun je – heel romantisch – langs de oevers flaneren. En je kunt er aan je gezondheid schaven, want, zoals het zo mooi in het Duits heet, het is een heilklimatischer Kurort.

Schluchtensteig

Dorpjes onderweg

Hoogtepunt vond ik ook een dorpje: het idyllische St. Blasien waar het prettig toeven is.

Koepelkerk

Toeristentrekker van jewelste in dit kleine dorpje is de basiliek met een indrukwekkende koepel. De basiliek heeft een doorsnede van 46 meter en een hoogte van 63 meter en is daarmee de op twee na grootste koepelkerk van Europa.

Schluchtensteig

Internationale Zomerconcerten

Maar het dorpje heeft meer te bieden: van eind juni tot begin september zijn er jaarlijks de Internationale Zomerconcerten, waar bekende ensembles en koren uit de hele wereld hun opwachting maken. Andere aardige dorpjes: Lenzkirch en Todtmoos (beide zijn ook heilklimatischer Kurorten).

Tips van Frank

Ik vond de wandeling niet heel zwaar, maar onderschat haar niet: je kunt in de kloven flink onderuit gaan op de bemoste en daardoor soms spekgladde rotsen. Niet voor niets struikel je zo ongeveer over de waarschuwingsborden.

Ben je met de auto en start je in Stühlingen, parkeer dan je auto op de lokale camping. De campinghoudster leek het de normaalste zaak van de wereld te vinden.

Van Wehr terug naar Stuhlingen is eenvoudig: er rijden dagelijks meerdere treinen.

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 

 

Foto’s van deze wandeling

schluchtensteig duitsland-10
schluchtensteig duitsland-11
schluchtensteig duitsland-12
schluchtensteig duitsland-13
schluchtensteig duitsland-14
schluchtensteig duitsland-15
schluchtensteig duitsland-16
schluchtensteig duitsland-17
schluchtensteig duitsland-18
schluchtensteig duitsland-19
schluchtensteig duitsland-20
schluchtensteig duitsland-21
schluchtensteig duitsland-22
schluchtensteig duitsland-23
schluchtensteig duitsland-24
schluchtensteig duitsland-25
schluchtensteig duitsland-26
schluchtensteig duitsland-27
schluchtensteig duitsland-28
schluchtensteig duitsland-29
schluchtensteig duitsland-30
schluchtensteig duitsland-31
schluchtensteig duitsland-32
schluchtensteig duitsland-33
schluchtensteig duitsland-34
schluchtensteig duitsland-35
schluchtensteig duitsland-36
schluchtensteig duitsland-37

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy