De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Harzer Hexenstieg | Wandeltocht door de Duitse Harz

Prachtige wandelvakantie over de Harzer Hexenstieg van voormalig West- naar voormalig Oost-Duitsland. Ruim 100 kilometer lang, genoeg om je een kleine vakantieweek mee te vermaken.

Het vakwerkstadje Quedlinburg in de Duitse HarzDeze wandelvakantie in de Harz op SNP.nl

SNP Natuurreizen biedt deze heerlijke wandelvakantie aan. Op je wandelingen kom je langs beken, door kloven, loofbossen en naaldwouden, waar niet alleen zwijnen en herten gedijen, maar ook de lynx. Afgewisseld met enerverende trajecten per stoomtrein zoals naar de Brocken, de hoogste top van de Harz.

Bekijk deze wandelvakantie >>

West- en Oost-Duitsland

Duitsland bestaat hier nog steeds uit twee werelden, zelfs 22 jaar na 'die Wende'. De huizen verschillen, de natuur verschilt, de mensen verschillen. Het westelijk deel van de Harz heeft veel van zijn oorspronkelijkheid verloren, het oostelijke gedeelte heeft zijn charme behouden.

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling100 km

Wat voor soort wandeling?Trektocht

Startplaats of station van deze wandelingOsterode (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Brocken: Russische radarbasis

Mooie, niet al te zware wandelingen langs beken, door kloven, loofbossen en naaldwouden. En altijd op de achtergrond, de hoogste pukkel in dit middengebergte: de Brocken, lange tijd een Russische radarbasis.

Mooiste deel: het oosten

Het mooiste deel van de Harz is ongetwijfeld het oostelijk deel. Het bos is afwisselender, met meer loofbomen en minder naaldhout. Ook biedt het oostelijk deel van de Harzer Hexenstieg meer variatie in het wandelen: naast bos, ook veel meertjes, riviertjes (de Bode), door erosie uitgesleten kloofdalen. Maar ook het westelijk deel is niet verkeerd. En wat een rust overal, weldadig.

Hoogtepuntje: de Brocken

Hoogtepunt is letterlijk, maar niet figuurlijk, de Brocken: met 1142 meter de hoogste berg in dit gebied. Maar berg is een beetje een groot woord: het is meer een fikse puist in het landschap. Je kunt de Brocken beklimmen, of lekker lui maar wel erg duur: je kunt je met het stoomtreintje naar boven laat vervoeren. Trek wel een extra trui aan en neem je regenjas mee; het is er koud, het waait er hard en de kans op regen schijnt er erg groot te zijn. Mooie wandeling naar boven.

Dorpjes onderweg

Ze vielen me wat tegen, de dorpjes. Waar je in Frankrijk, maar ook in het Duitse Schwarzwald, regelmatig door sfeervolle en levendige plaatsjes komt, is er weinig sfeer in de Harzer dorpjes langs de Hexenstieg. En nog minder levendigheid: vaak is er geen kip te bekennen, en ook winkels moet je met een loep zoeken. De mensen die je tegenkomt zijn meestal vriendelijk, dat dan weer wel. En, ook niet onbelangrijk: er zijn nogal wat terrasjes waar je even kunt neerploffen voor het onvermijdelijke 'Känchen Kaffee mit Kuchen'.

Tips voor de Harzer Hexenstieg

Het vakwerkstadje Quedlinburg in de Duitse HarzTwee leuke tips als je de Harzer Hexenstieg gaat wandelen:

  • Als je toch in de buurt bent, moet je de vakwerkstadjes Quedlinburg en Goslar toch ook echt bezoeken. Prachtige sfeervolle plaatsjes, met zoveel bijzondere gebouwen en straatjes dat ze op de lijst van Werelderfgoed van Unesco zijn geplaatst, althans de middeleeuwse centra ervan. Handig bereikbaar als je de auto ter beschikking hebt, maar ook goed per trein te doen.
  • Het eten viel me alleszins mee. Laat de schnitzels links liggen, en geniet van een heerlijk stukje wild voor zeer schappelijke prijzen. Hert en ree zijn ruimschoots voorradig in de Harzer wouden, en dus vind je ze ook op tafel in smakelijke stoofpotjes, goulashen en dergelijke. Niet te veel bij nadenken, gewoon smullen. Vegetariërs hebben het lastig.

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Meer actieve vakanties in Duitsland

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>