De allermooiste wandelgebieden van Duitsland

De allermooiste wandelgebieden van Duitsland

Duitsland is bij Nederlanders zeer geliefd voor korte wandelvakanties. Lekker dicht bij huis, maar toch wandelen in de overweldigende natuur die je in Nederland niet vindt. Het Zwarte Woud bijvoorbeeld, of het Harzgebergte. Frankwandelt selecteerde de 8 mooiste gebieden om te wandelen.

1. Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is gemaakt om te wandelen. Menig wandelvakantie heb ik doorgebracht in het meest afwisselende middelgebergte van Duitsland. Wat een schitterende natuur. Stille, uitgestrekte bossen, flinke bergtoppen, maar ook heerlijke bergmeren, mysterieuze 'Schluchten' (kloven), bruisende watervallen. En dan al die pittoreske vakwerkstadjes en idyllische boerendorpjes. Smullen voor wandelliefhebbers.

Echt een wandelparadijs, dit middelgebergte, dat zeker ook geschikt is voor mensen met een (milde) hoogtevrees. De hoogste top is niet mis: de 1.493 meter hoge Feldberg. Wat ook leuk is: je hebt vanaf hoge toppen geweldig uitzicht op de Alpen. Het Zwarte Woud telt 3 bekende langeafstandwandelroutes: de Westweg, de Ostweg en de Mittelweg. Ook de minder bekende Schluchtensteig vond ik geweldig mooi om te wandelen.

Mooiste wandelvakanties in Zwarte Woud Tip: wandelvakanties Zwarte Woud

Hieronder 3 heerlijke wandelvakanties in het Zwarte Woud. Uit de reviews: “Het zwarte woud is een waar wandelparadijs. Het is nog puur en niet door massatoerisme ingenomen. Mooie vergezichten, vele tinten groen, weiden vol met bloemen. Overal fluitende vogels, rust en stilte. De ganse dag midden in de natuur. Prima hotels met vriendelijke ontvangst en goede service. We hebben ervan genoten!”

 • Heerlijke wandelvakantie in het Zwarte Woud met Kras | Reizigersoordeel: 86/100! Bekijk >>
 • Super wandelvakantie in het Zwarte Woud met Pharos van ANWB | Reizigersoordeel: 100/100! | Bekijk >>
 • Wandelvakantie 'Op zoek naar de bron van de Donau' met SNP | Reizigersoordeel: 90/100! | Bekijk >>

 

2. De Eifel

Een gevarieerde, dunbevolkte streek vol wandelmogelijkheden ligt om de hoek: de Eifel. Dit laaggebergte ten zuiden van Limburg biedt 3 beschermde natuurgebieden. In het oosten en noorden sluit de Eifel naadloos aan bij de Hoge Venen van de Ardennen, met z'n Nationaal Park Hohes Ven. Dit is een van de laatste hoogveenplateaus van Europa. Bij het geliefde vakwerkplaatsje Monschau begint Nationaal Park Eifel, het grootste nationale park van Duitsland. Hier vind je beboste heuvels met verre uitzichten, prachtige stuwmeren en heerlijke beekdalletjes.

In het zuiden vind je de Vulkaaneifel, met z'n basaltkegels en uitgedoofde kraters met ronde meertjes, de befaamde Maaren. Hoogste top van de Eifel is ook een oude vulkaan: de Hohe Acht (747 meter hoog). Beroemdste langeafstandwandeling is de Eifelsteig van Aken naar Trier die ik deels heb belopen. Bekende oude Romeinse stad in de Eifel is Trier, gelegen aan de Moezel. Zeker een bezoek waard.

Mooiste wandelvakanties in Eifel Tip: wandelvakanties Eifel

Twee prachtige wandelvakanties in de Eifel. Uit de reviews: “Bijzonder mooi landschap, hele mooie wandelingen, ik kan het iedereen aanraden.” En: “De Vulkaaneifel is een prachtig wandelgebied en goed te doen voor de gewone wandelaar. Fijne hotels, prima verzorging. Fijn dat we overal een lunchpakket konden bestellen.”

 • Wandeltocht door de Noord-Eifel met Aktiva Tours | Bekijk >>
 • Wandelvakantie in de Vulkaaneifel met SNP | Reizigersoordeel: 76/100! | Bekijk >>

 

3. Het Thüringen Woud

Ben je een liefhebber van uitgestrekte oerbossen? Dan kom je in het Thüringer Woud goed aan je trekken. Dit middengebergte is het grootste natuurpark van de deelstaat Thüringen, dat met 5 nationale parken en 2 Unesco natuurreservaten het Groene Hart van Duitsland vormt. Middenin het Thüringer Woud, langs de oude grens tussen Thüringen en Franken, loopt de populaire Rennsteig, het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland.

Deze streek is niet voor niets zo geliefd: het barst er van de supermooie plekjes. En van de wandelroutes. Liefst 10.000 kilometer aan uitgezette wandelroutes telt deze bijzonder groene regio, die helemaal is gericht op het wandeltoerisme. Net als in Scandinavië mag je zo ongeveer overal wandelen. Hekken zul je niet tegenkomen, het is een bijzonder wandelvriendelijk gebied.

Mooiste wandelvakanties in Thüringen Woud Tip: wandelvakantie Thüringen Woud

Hieronder een mooie wandelvakantie in het Thüringen Woud. Uit de reviews: “Wij liepen de Rennsteig in 10 dagen om op ons gemak te genieten van alles wat we onderweg tegen kwamen. Wij hebben een hele mooie reis gehad.”

 • Wandelvakantie over de Rennsteig met Aktiva Tours | Bekijk >>

 

4. De Sächsische Schweiz

De Sächsische Schweiz heb ik goed leren kennen op de Malerweg, door wandelaars uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Duitsland. En schitterend is-ie! Hij volgt het spoor van romantische schilders als Caspar David Friedrich, die het landschap van de Sächsische Schweiz beroemd maakten in de 18de en 19de eeuw. En ik kan je verzekeren: het landschap is net zo prachtig en romantisch als op zijn doeken.

De Sächsische Schweiz staat ook bekend als het Elbsandsteingebirge. Het is een middelgebergte in de Duitse deelstaat Saksen vlakbij Dresden. Het schitterende gebied wordt gekenmerkt door diepe ravijnen, tafelbergen in de vreemdste vormen en scherpe kammen van zandsteen. Een van de heerlijkste wandelgebieden die ik ken. Met zeer pittige wandelroutes, maar ook veel wandelingen die voor iedereen te doen zijn. Ook ideaal met kinderen.

Mooiste wandelvakanties in Sächsische Schweiz Tip: wandelvakanties Sächsische Schweiz

Hieronder bijzondere wandelvakanties in de Sächsische Schweiz. Uit de reviews: “Deze reis is niet voor watjes! Veel stijgen en een goede conditie is vereist. Het gebied is adembenemend mooi dus al die beklimmingen zijn het meer dan waard.” En: “Ik beveel de wandeling door de Sachsiche Schweiz ten zeerste aan. Met name de afwisseling en de verschillende manieren (voetveer, trein, tram, boot) om je te verplaatsen heeft mij zeer aangesproken.”

 • Wandelreis Elbsteingebergte met SNP | Reizigersoordeel: 92/100! | Bekijk >>
 • Groepswandelreis Elbsteingebergte met SNP | Reizigersoordeel: 90/100! Bekijk >>
 • Heerlijke actieve vakanties in Saksen met Pharos van ANWB | Bekijk >>

 

5. De Harz

Een van de mooiste Top Trails die ik gelopen heb is de Harzer Hexenstieg door het Harzgebergte. Vroeger liep dwars door dit Nationaal Park de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Schitterende herinneringen bewaar ik eraan. Wat een natuur, wat een rust, en wat een vriendelijke mensen in de authentieke dorpjes. Je komt over de hoogste toppen van de Harz, waaronder de Brocken (1.142 m). Ik voel de wind nog om m'n oren blazen, maar wát een uitzicht!

De Harz betekent letterlijk bergwoud. Het is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Het gebied bestaat uit uitgestrekte sparren- en beukenwouden, hoogveengebieden en eigenaardige granieten rotsformaties. Opvallend kenmerk van de Harz: het gebergte steekt eenzaam uit in het vlakke Noord-Duitse landschap. Hierdoor heb je vanuit de Harz altijd onbelemmerde verre uitzichten.

Mooiste wandelvakanties in Harz Tip: wandelvakanties Harz

Hieronder 2 schitterende wandelvakanties in de Harz. Uit de reviews: “Voor de derde keer een SNP wandeling in Duitsland die ons erg goed bevallen is. Van deze tocht waren we onder de indruk van de grote diversiteit in de routes met erg leuk gebruik van de (stoom)treinen. Indrukwekkend hoogtepunt was de enorme koude op de top van de Brocken (...). Quedlingburg is een parel van een middeleeuws stadje en terecht een fantastische begin en eindpunt. Kortom zeer aanbevelenswaardig.”

 • De heerlijke Harz met Pharos van ANWB | Reizigersoordeel: 80/100! | Bekijk >>
 • Top winterwandelvakantie in de Harz met SNP | Reizigersoordeel: 90/100! | Bekijk >>

 

6. Sauerland

Lekker dicht bij Nederland ligt het mooie Sauerland. Na ruim 2 uur rijden vanaf de grens bevind je je in de groene heuvels van dit langgerekte middelgebergte, met toppen tot ruim 800 meter. De Kahler Asten (841m) en de Langenberg (843m) zijn de hoogste. Diepe rust vind je in Sauerland, en een prettige afwisseling van weides, heidevelden, authentieke dorpjes en gevarieerde bossen. In Nationaal Park Kellerwald-Edersee tref je nog oerbos.

Het pittigste berggebied heet het Rothaargebirge. Over de belangrijkste kam van dit forse gebergte loopt de populaire Rothaarsteig, een langeafstandswandelroute van 154 kilometer van Brilon naar Dillenbrug. Deze route wordt ook wel de Weg van de Zintuigen genoemd. Minder bekend maar minstens zo mooi zijn de meerdaagse wandeltochten Urwaldsteig en Kellerwaldsteig. Wil je korter wandelen? Kan ook, het barst er van de bewegwijzerde dagwandelingen.

Mooiste wandelvakanties in Sauerland Tip: wandelvakanties Sauerland

Hieronder 2 super wandelvakanties in Sauerland. Uit de reviews: “Zeer mooi uitgekiende wandelingen in een feeëriek landschap. In de oneindige bossen overvalt de stilte je, die in het zacht gefilterde licht door de dennenbomen op het mos neerstrijkt. Gevarieerd programma, elke dag wat anders, moeilijkheidsgraad goed aangegeven.”

 • Over de mooie Rothaarsteig vanuit een comfortabel hotel met SNP | Reizigersoordeel: 90/100! | Bekijk >>
 • Heerlijke groepswandelreis Sauerland met Aktiva Tours | Bekijk >>

 

7. Duitse Alpen

Bij de Alpen denk je direct aan Frankrijk, Zwitserland of Italië. Maar de Alpen liggen óók in Duitsland. Waar de Duitse Alpen beginnen is de overgang heel abrupt: het ene moment sta je nog in lieflijk glooiende, groene weides, het volgende moment word je overweldigd door grillige reuzen van bergen.

Helderblauwe meren aan de voet van de bergen kenmerken de Duitse Alpen. Het zijn de restanten van de gletsjers die hier vroeger lagen. Op je wandelpad vind je ook veel nauwe canyons en kloven met watervallen. En als je van klimmen houdt, ben je hier aan het goede adres: de Duitse Alpen zijn bezaaid met uitdagende Klettersteigen. Zeer wandelbaar zijn de Allgauer Alpen en de Berchtesgadener Alpen. Hoogste top is de Zugspitze, die liefst 2.926 meter telt. Niet voor wandelwatjes.

Mooiste wandelvakanties in Duitse Alpen Tip: wandelvakanties Duitse Alpen

Hieronder 3 wandelvakanties om te zoenen in de Duitse Alpen. Uit de reviews: “Zeer mooie route door een prachtige omgeving. Wie wie van klimmen en dalen houdt raad ik deze reis aan. Van dag 1 tot 6 komt u volledig aan uw trekken.” En: “Een mooie reis. Een fantastische omgeving, een waar wandelparadijs. Hotel uitstekend. Vriendelijke mensen eten uitstekend.”

 • Door de Bayerische Alpen & Karwendel met SNP | Reizigersoordeel: 90/100! | Bekijk >>
 • Bergwandelen door de Allgäu met SNP | Reizigersoordeel: 82/100! | Bekijk >>
 • Mooie wandel- en fietsvakanties in de Duitse Alpen met Pharos van ANWB | Bekijk >>

 

8. Het Teutoburger Woud

Weet je dat er een prachtig Duits wandelgebied om de hoek op je ligt te wachten? Wanneer je bij Enschede de grens overgaat, komt al snel het Teutoburger Woud in zicht. Een langgerekte heuvelrug is het. Uitgestrekte, heuvelachtige bossen bespikkeld met middeleeuwse vakwerkdorpjes, zoals het plezierige Tecklenburg.

In het Teutoburger Woud reiken de heuveltoppen tot boven de 200 meter en op enkele plaatsen steken rotsformaties van zandsteen uit het land omhoog. Dwars door het Teutoburger Woud loopt de bekende Hermannsweg, een van de oudste langeafstandspaden van Duitsland. Genoemd naar een Germaanse krijgsheer die met zijn stam drie Romeinse legers in de pan hakte. Ook de minder bekende Ahornweg is niet te versmaden voor wandelaars.

Mooiste wandelvakanties in Teutoburger Woud Tip: wandelvakanties Teutoburger Woud

Hieronder 3 betoverende wandelvakanties in het Teutoburger Woud. Uit de reviews: “Een heerlijke, korte wandelvakantie niet ver vanuit Utrecht, door de bossen en kleine Duitse dorpjes. De route was makkelijk te volgen vanwege de bewegwijzering.” En: “Een fantastische korte wandelvakantie; zo dicht bij huis, dat je ook de eerste en de laatste dag nog volop kunt wandelen.”

 • Wandelen in het Teutoburger Woud met SNP | Reizigersoordeel: 78/100! | Bekijk >>
 • Over de toppen van het Teutoburger Wald met Aktiva Tours | Bekijk >>
 • Familierondreis door het Teutoburger Woud met Pharos van ANWB | Bekijk >>

 


 Bergsportreizen Schitterend bergwandelen met Bergsportreizen

Bergsportreizen biedt tal van trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden.

Reizen voor bergwandelaars, alpinisten & sportklimmers

Bergsportreizen is onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), met 60.000 leden. De grootste specialist in bergsportreizen in Nederland. Met een enorm aanbod aan activiteiten voor bergwandelaars, alpinisten en sportklimmers.

Bekijk mooie bergsportreizen >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Bergsportreizen: de mooiste bergvakanties

Bekijk de mooiste bergvakanties op Bergsportreizen.nl Bergsportreizen.nl biedt bijzondere trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden. Onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

 • Scherpe prijzen zonder winstoogmerk
 • Grootste aanbod van Nederland
 • 115 jaar dé specialist in bergsport
 • Deskundige begeleiding
 • Kleine groepen