De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Altmühltal-Panoramaweg | Wandelvakantie in Zuid-Duitsland

Op de Altmühltal-Panoramaweg is het slingerende riviertje de Altmühl je vaste wandelmaatje. Je wandelt door de prachtige natuur van het Zuid-Duitse Beieren. Romantische valleien, steile rotsen en heuvels vol jeneverbesstruiken.

Altmühltal: rijke historie

Het Altmühltal kan pronken met een rijke historie. De dorpen en stadjes getuigen daarvan met vele kastelen, ridderburchten en overblijfselen van Keltische en Romeinse nederzettingen. De wandelroute voert tussen Riedenburg en Kelheim kilometerslang over een verdedigingswal die de Kelten hier 2000 jaar geleden opwierpen.
Het Altmühltal is daarnaast geliefd bij (amateur)archeologen, vanwege het grote aantal fossielen die in kalkplaten liggen opgeslagen.

Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse BeierenSNP: heerlijke wandelvakantie over de Altmühltal-Panoramaweg

SNP Natuurreizen biedt een fantastische wandelvakantie over het mooiste gedeelte van de Altmühltal-Panoramaweg: tussen Treuchtlingen en Kipfenberg. Zes wandeldagen door deze idyllische vallei.

Bekijk deze wandelvakantie >>

 

Trektocht over de Altmühltal-Panoramaweg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling110 km

Wat voor soort wandeling?Trektocht met rugzak

Startplaats of station van deze wandelingTreuchtlingen (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Je ziet ze vliegen

En dan is daar nog de archaeopteryx. Het Altmühltal is de eerste plek op aarde waar resten van deze prehistorische vogel zijn gevonden. De dalbewoners vinden dat je dat niet vaak genoeg kunt zeggen. En dat doen ze dan ook: in brochures, folders en plaquettes langs de Altmühltal-Panoramaweg kom je die vogel zo vaak tegen, dat je hem op het laatst door het brede dal van de Altmühl ziet vliegen.

Mooiste etappe

De wandeletappes tussen Pappenheim en Kipfenberg vond ik zeer mooi. Ook de dagetappe die ik liep tussen Riedenburg en eindpunt Kelheim is werkelijk prachtig. Alles bij elkaar een zeer afwisselende wandeltocht, waarbij het enige constante het riviertje de Altmühl is.

Mooie dorpen

Verder is geen dagetappe hetzelfde: wandel je de ene dag voornamelijk door licht beukenbos, de volgende dag kun je genieten van weidse uitzichten in open heuvelland of staan er vooral mooie dorpen op het program.

Hoogtepuntjes

Heel bijzonder vond ik de laatste paar kilometers tot Eichstätt: je loopt dan hoog boven dit stadje over een fraai oud bospad. In de diepte zie je het landschap in vogelvlucht: het stadje, het imposante veertiende-eeuwse kasteel Willibaldsburg en natuurlijk de Altmühl. En als slotakkoord van deze etappe wacht je een prachtig oud stadje (zie onder Dorpjes onderweg).

Donau

Ander hoogtepuntje: het laatste stuk tussen Riedenburg en Kelheim, waar je langzaam maar zeker – wandelend over de Keltenwall – de Donau nadert. In Kelheim vloeien beide rivieren samen.

Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse BeierenMinpuntje

Wat mij een beetje tegenviel: de Altmühltal-Panoramaweg blijft grotendeels dichtbij de bewoonde wereld. Die is regelmatig zichtbaar aanwezig in de vorm van bebouwing aan de einder en hoorbaar aanwezig in de vorm van geluiden van autowegen en stadjes.

Weldadige stilte

De pret mocht het niet drukken, maar toch: als gestreste stedeling ga ik óók wandelen juist vanwege de weldadige stilte, evenals dit meeldauwlieveheersbeestje.

Dorpjes onderweg

Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse BeierenDe tocht voert door tal van dorpjes en stadjes die de moeite waard zijn. Voor mij sprong Eichstätt eruit: een mooi oud stadje met fraaie barokke kerken en kloosters, breed opgezette pleinen en zowaar de enige katholieke universiteit van Duitsland. En het is maar dat je het weet: in Eichstatt bewaren ze de resten van de archaeopteryx.

Pappenheim

Mooi middeleeuws schijnt ook Pappenheim te zijn, maar toen ik er was regende het pijpenstelen en was er geen kip te bekennen, laat staan dat ik mijn Pappenheimers heb leren kennen. In het aangename Kipfenberg (het relaxte Gasthof Zum Limes heeft bovengemiddeld goed eten) en het pareltje Riedenburg (een 'Luftkurort') was het gelukkig zonnig.

Tips voor de Altmühltal-Panoramaweg

 1. Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse BeierenIk vond de wandeling vrij licht. Regelmatig moet je wel wat klimmen en dalen, maar de Westweg en de Harzer-Hexenstieg vond ik een stuk zwaarder lopen. Dus goed te doen voor minder ervaren wandelaars. De bewegwijzering is uitstekend.
 2. Een gepensioneerde vrouw die me inhaalde, liet haar bagage vervoeren en liep zelf met een dagrugzakje. Verschillende lokale organisaties kunnen vervoer en overnachtingen simpel voor je regelen, zie bijvoorbeeld de mogelijkheden op SNP.nl.
 3. Een mooie website over het natuurpark Altmuhltal en de Panoramaweg is ook: www.naturpark-altmuehltal.de
 4. Van het 200 kilometer lange pad heb ik ruim de helft gelopen. Eerst van Treuchtlingen tot Kinding, en vervolgens nog de dagetappe tussen Riedenburg en Kelheim. Van collega-wandelaar Piet Smulders begrijp ik dat het eerste deel nogal tegenvalt; hij raadt aan om in Pappenheim te beginnen en dan tot Kelheim te lopen. Zie zijn leuke website.
 5. Voor wandelaars die met de auto komen: als je start in Pappenheim en loopt tot Kelheim, kun je per bus en trein vrij makkelijk weer bij het beginpunt komen. Advies: zoek het van te voren even uit op internet voor je vertrekt.

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Meer actieve vakanties in Duitsland

 

No video selected.

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

 • Middenin unieke natuurgebieden
 • Weg van de massa
 • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>