Trage Tocht Ooijpolder & Bisonbaai | Wandeling van Nijmegen naar Beek

Trage Tocht Ooijpolder van Nijmegen naar Beek

Voor wie een heerlijke wandeling in het Rijk van Nijmegen wil maken, is deze Trage Tocht een absolute aanrader. Na het drukke centrum van Nijmegen en een mooi stukje langs de levendige Waalkade betreed je de Ooijpolder. Je loopt over onverharde paadjes door dit bijzondere natuurgebied. Eerst houd je zicht op de Waal. Daarna ga je het boerenland in. Halverwege lokt hotel-restaurant Oortjeshekken met een superterras. Neigt naar Frankwandelt-rating AAA+.

Trage Tocht versus Groene Wissel

Hoewel de Groene Wissel door het Rijk van Nijmegen nog meer afwisseling kent (die duikt de bossen in en klimt de Duivelsberg op), vind ik deze Trage Tocht een stuk mooier. Meer onverharde paden, minder herrie, meer genieten.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Trage Tocht Ooijpolder van Nijmegen naar Beek
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling17 km
  Wat voor soort wandeling?Trage Tocht
  Startplaats of station van deze wandelingCentraal Station Nijmegen
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 85/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Over kleine struinpaadjes wandel je door de bush bush van de Ooijpolder, steeds met zicht op de Waal. En dat is puur genieten, want er vaart nogal wat voorbij aan prachtige jachten en volgeladen binnenvaartschepen. Aan de andere kant smeekt de weidse Ooijpolder om aandacht, zodat je ogen tekort komt.

Ooijpolder

De polder is vooral bekend om zijn mooie rivierenlandschap en is een vogelparadijs met zeldzame vogels zoals steltkluut, zeearend, aalscholver en ooievaars. Voordat er dijken waren, was de Ooijpolder een moerasgebied dat vaak onder water stond. Rond 1300 werden de eerste dijken gebouwd. Nu is er een afwisseling van meertjes, dijkhuisjes, lanen, weiden, moerassen, stuifduinen en (Ooij)bossen.

Bisonbaai

De route loopt over de vlakte van de Groenlanden, een ruig gebied volgestampt met woest struikgewas en met riet omzoomde kleiputten. Bijzonder is ook de Bisonbaai, waar gallowayrunderen, wilde konikpaarden en nudisten schouder aan schouder naakt recreëren. Ik zag al wat jonkies (runderen, niet nudisten), scherp in de gaten gehouden door paps en mams.

Oortjeshekken & boerenland

In het monumentale hotel-restaurant-café Oortjeshekken (uit 1600) kun je op het schitterende terras even bijtanken voor deel twee van de wandeling. Dat heeft een ander karakter. De rivier laat je achter je, en je betreedt boerenland. Je klimt hekjes over, zoekt je weg door weilanden, af en toe gadegelagen door een eenzame koe die je vragend aankijkt. Mooi land, maar het deel langs de rivier vond ik bijzonderderder.

Kerkje van Persingen

Aan de einder wuift het kerktorentje van Persingen al een tijdje naar je. De geschiedenis van het kerkje gaat terug tot 1240. Een bezoekje waard, er is altijd wel een expositie van een lokale kunstenaar (m/v). Je komt er langs tegen het eind van deze mooie wandeling.

Nijmegen

Ga je met de bus terug naar Nijmegen (ik wandelde terug, maar ik ben gek), trek dan even een uurtje uit voor deze mooie stad. Vooral natuurlijk het oude centrum rond de bijzondere Sint Stevenskerk uit 1273 en de gezellige Grote Markt met de Waag.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Bergsportreizen: de mooiste bergvakanties

Bekijk de mooiste bergvakanties op Bergsportreizen.nl Bergsportreizen.nl biedt bijzondere trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden. Onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

 • Scherpe prijzen zonder winstoogmerk
 • Grootste aanbod van Nederland
 • 115 jaar dé specialist in bergsport
 • Deskundige begeleiding
 • Kleine groepen