NS-wandeling Belmonte, Molenbeek & Wageningse Berg | Wandeltocht van Ede naar Wageningen

NS-wandeling over Belmonte, Molenbeek en Wageningse Berg

Tussen een hele rits regendagen ontlook een zonnige herfstdag. Hoog tijd voor deze schitterende wandeling door de bossen rond Ede en Wageningen, over de Wageningse Berg en door de botanische tuin Belmonte. Het is een van mijn all time favorites, ik heb 'm al zeker tien keer gelopen. Herfst of lente zijn de beste jaargetijden. Ondanks wat saaiere rechttoe-rechtaan stukken: Frankwandelt-rating AAA+.

Nederrijn en Betuwe

Twee ijzersterke troeven heeft deze wandeling: het heerlijke kronkelpad door het dal van de Molenbeek, en de Wageningse Berg met onovertroffen uitzichten over Nederrijn en Betuwe.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Bos en beek

NS-wandeling over Belmonte, Molenbeek en Wageningse Berg

De bossen waar deze wandeling doorheen voert, zijn vooral in de herfst van een grote schoonheid. De combinatie van oude eiken, immense beuken en diepgroene naaldbomen biedt dan een fotogenieke kleurenpracht. Zo’n laag zonnetje dat erdoorheen strijkt, geeft magnifieke ansichten.

Prachtige doorkijkjes

Zo halverwege de wandeling wordt al die pracht verder opgeluisterd door de slingerende Molenbeek. Je kronkelt een heel stuk met de beek mee, en krijgt tussendoor prachtige doorkijkjes op open velden en heide.

Papierfabriek Parenco

De Molenbeek is door de mens gegraven, een zogeheten sprengenbeek. In de 16e en 17e eeuw ontdekten bewoners dat je in de Veluwse heuvels het grondwater kon aanboren en in een gegraven sloot kon leiden. Het werd gebruikt als drinkwater, maar ook als krachtbron om watermolens, maalderijen en oliepersen aan te drijven. Ook de grote papierfabriek Parenco, die je verderop kunt zien, heeft haar ontstaan te danken aan de Veluwse sprengenbeken.

IJsvogel & goudhaantje

De beken trekken behalve veel wandelaars ook de nodige dieren. Het kabbelende water is favoriet bij een echte zwemmer als de ringslang en bij viseters als de ijsvogel. Ook het kleinste – en in mijn ogen schattigste – vogeltje van Nederland nestelt hier: het Goudhaantje. Helaas: alle zeldzame dieren waren de hort op toen ik langskwam. Wel moet ik jullie nog de lieve groetjes overbrengen van een eenzame mestkever.


Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche BergMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Hieronder mijn tip voor een geweldig hotel!

Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche Berg

Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche Berg Echt een schitterend hotel op een toplocatie is Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg. Wij hebben er een keer op het terras gezeten, en dan heb je weergaloos uitzicht op Nederrijn en uiterwaarden. Super!

Krijgt van 726 gasten op Booking.com gemiddeld een 8,7: “Ruime en mooie moderne kamers, schitterende ligging. Het terras geeft een mooi uitzicht over de omgeving. Leuke wandelroute in het bos gelijk naast het hotel.”

Bekijk mijn HERFST-foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto’s tijdens de herfst van 2013. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk mijn LENTE-foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto’s tijdens de lente van 2013. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Summit Travel: specialist in winterreizen

Bekijk de winterreizen van Summit TravelUnieke wintersportreis maken? Summit Travel is dé specialist. Voor groepen of individueel. Krijgt van 362 klanten liefst een 9! Veel mogelijkheden voor korte skivakanties.

  • Ruim aanbod, scherpe prijzen
  • Ervaren team met veel verstand van wintersport
  • Zeer persoonlijke benadering & maatwerk