NS-wandeling Belmonte, Molenbeek & Wageningse Berg | Wandeltocht van Ede naar Wageningen

Geschreven door Frank van der Meer.

NS-wandeling over Belmonte, Molenbeek en Wageningse Berg

Tussen een hele rits regendagen ontlook een zonnige herfstdag. Hoog tijd voor deze schitterende wandeling door de bossen rond Ede en Wageningen, over de Wageningse Berg en door de botanische tuin Belmonte. Het is een van mijn all time favorites, ik heb 'm al zeker tien keer gelopen. Herfst of lente zijn de beste jaargetijden. Ondanks wat saaiere rechttoe-rechtaan stukken: Frankwandelt-rating AAA+.

Nederrijn en Betuwe

Twee ijzersterke troeven heeft deze wandeling: het heerlijke kronkelpad door het dal van de Molenbeek, en de Wageningse Berg met onovertroffen uitzichten over Nederrijn en Betuwe.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Bos en beek

NS-wandeling over Belmonte, Molenbeek en Wageningse Berg

De bossen waar deze wandeling doorheen voert, zijn vooral in de herfst van een grote schoonheid. De combinatie van oude eiken, immense beuken en diepgroene naaldbomen biedt dan een fotogenieke kleurenpracht. Zo’n laag zonnetje dat erdoorheen strijkt, geeft magnifieke ansichten.

Prachtige doorkijkjes

Zo halverwege de wandeling wordt al die pracht verder opgeluisterd door de slingerende Molenbeek. Je kronkelt een heel stuk met de beek mee, en krijgt tussendoor prachtige doorkijkjes op open velden en heide.

Papierfabriek Parenco

De Molenbeek is door de mens gegraven, een zogeheten sprengenbeek. In de 16e en 17e eeuw ontdekten bewoners dat je in de Veluwse heuvels het grondwater kon aanboren en in een gegraven sloot kon leiden. Het werd gebruikt als drinkwater, maar ook als krachtbron om watermolens, maalderijen en oliepersen aan te drijven. Ook de grote papierfabriek Parenco, die je verderop kunt zien, heeft haar ontstaan te danken aan de Veluwse sprengenbeken.

IJsvogel & goudhaantje

De beken trekken behalve veel wandelaars ook de nodige dieren. Het kabbelende water is favoriet bij een echte zwemmer als de ringslang en bij viseters als de ijsvogel. Ook het kleinste – en in mijn ogen schattigste – vogeltje van Nederland nestelt hier: het Goudhaantje. Helaas: alle zeldzame dieren waren de hort op toen ik langskwam. Wel moet ik jullie nog de lieve groetjes overbrengen van een eenzame mestkever.

Bekijk mijn HERFST-foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto’s tijdens de herfst van 2013. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk mijn LENTE-foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto’s tijdens de lente van 2013. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Drie dagen naar de Veluwe!

Lekker wandelweekend op de VeluweWat is Nederland toch prachtig! Pharos Reizen van ANWB heeft een aantrekkelijk arrangement voor je samengesteld, midden op de Veluwe!

  • verblijf in Princess Hotel de Wipselberg
  • toegang tot het grootste natuurgebied van Nederland
  • incl. diner in het hotelVeluwe: drie dagen wild spotten

Wilde zwijnen en edelherten spotten op de VeluweVroeg in de ochtend spieden met de boswachter naar wilde zwijnen, herten en reeën. Op zoek naar vleermuizen en diersporen. Minivakantie van SNP!

  • met boswachter van Natuurmonumenten
  • vroege wildexcursie in het Deelerwoud
  • vanuit boerderij op het Mosselse zandSingles: Loonse- en Drunense duinen

Loonse- en Drunense duinen voor singlesIn je eentje een heerlijk wandelweekendje? Dat kan. Kras heeft een speciaal arrangement voor singles in een schitterend hotel middenin de bossen.

  • mooie afwisselende wandelingen
  • ervaren reisbegeleiding
  • exclusief voor singles!