Wandelvakantie Malerweg | Sächsische Schweiz | Mooiste wandelroute van Duitsland

Malerweg: prachtige wandelroute in de Sächsische Schweiz

De Malerweg is door wandelaars uitgeroepen tot ‘meest geliefde wandelroute van Duitsland’. En inderdaad de 112 kilometer lange wandeling in de Sächsische Schweiz is betoverend mooi. Het ene moment klim je naar een landschap van bizarre rotspartijen en grootse tafelbergen. Het volgende moment daal je via trappen en laddertjes af naar ruige ravijnen. De rivier de Elbe begeleidt je gedurende de hele wandeling. Fijne wandelvakantie!

Heerlijke wandelvakantie in de Sächsische Schweiz

Malerweg: prachtige wandelroute in de Sächsische SchweizSNP biedt in de Sächsische Schweiz een schitterende wandelvakantie. “Klauter door kloven, beklim imposante tafelbergen en verbaas u over de bizarre rotsformaties. Geniet van prachtige panorama’s over dit spectaculaire landschap. Overnacht in vriendelijke dorpjes en sluit de reis af met een bezoek aan het monumentale Dresden.”

Pittige wandeltocht

Het is geen tocht voor watjes. Ik had me er een beetje op verkeken, omdat je niet boven Ardennen-hoogte komt. Maar de tocht is pittiger dan je denkt door het vele klimmen en dalen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

De wandeling

Malerweg: prachtige wandelroute in de Sächsische SchweizDe Malerweg voert in acht etappes door de mooiste gebieden van de Sächsische Schweiz. Je doet ‘toeristenmagneten’ aan, zoals Kasteel Königstein en de bijzondere rotsformaties Schrammsteine en Prebischtor. Daar loop je niet bepaald in je eentje. Maar je komt ook over veel stille paden, waar je urenlang alleen vogels en eekhoorns tegenkomt. Vaste factor vormt de mooie, brede rivier de Elbe.

Startplaats Pirna

De route loopt vanuit startplaats Pirna, een mooi oud stadje, ten noorden van de rivier. Hier krijg je ook het meeste klimwerk voor je kiezen. De laatste drie etappes voeren je terug richting Pirna langs de zuidelijke zijde van de Elbe.

Overvloed aan pracht

Van begin tot eind is het een wandeling met zoveel overvloed aan pracht, praal en variatie dat ik er niet aan begin om het allemaal te beschrijven. Twee dingen wil ik hier aansnijden.

Trappen & ladders

Ten eerste: de wandeling is zonder meer zwaarder dan je zou denken. Verkijk je er niet op, zoals ik deed. Het voortdurende klimmen en dalen gaat je (letterlijk en figuurlijk) niet in de koude kleren zitten. Je moet zoveel trappen en ladders op en af dat je spieren flink aan de slag moeten.

Toeristische hoogtepunten

Ten tweede: de uitbundige schoonheid en de faam als ‘meest geliefde wandelroute van Duitsland’ trekken veel bekijks. Nogal wat mensen lopen de hele route, en een nog veel groter aantal loopt een deel ervan. Tel daarbij op de echte toeristen die op de hoogtepunten afkomen als vliegen op een pot met stroop (soms met busladingen tegelijk, zoals bij Kasteel Königstein) en er dreigt echt een serieuze afwaardering door Frankwandelt.

Malerweg: echte aanrader

Dat laatste punt is iets wat je niet leest in de verslagen en informatie op internet, of in de gidsjes. Maar nu niet achteraf gaan jeremiëren dat ik niet gewaarschuwd heb hè!
Ondanks die twee punten: een echte aanrader deze wandeling.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling