NS-wandeling Hunzedal | Tweedaagse wandeltocht van Gieten naar Emmen

Hunzedal: tweedaagse NS-wandeling van Gieten naar Emmen

Drenthe is misschien wel mijn lievelingsprovincie om te wandelen. Deze provincie biedt zoveel afwisseling: uitgestrekte bossen en heidevelden, dromerige beekdalen, de zacht glooiende Hondsrug, weidse akkers, en wat een rust overal. Veel van dat heerlijks kom je tegen op de tweedaagse NS-wandeling Hunzedal. Je loopt in twee dagen van het mooie, lommerrijke brinkdorp Gieten naar het stadje Emmen. Aanradertje!

  Winter Sale Image Banner 336 x 280

Het is sale bij Bever!

Wandelkleding, wandelschoenen of een rugzakje kopen met flinke korting? Kijk dan eens op de site van Bever. Tot 70% korting krijg je op heel veel producten.

Bever is uitgeroepen tot Beste Winkelketen én Beste Webshop in de categorie sport. Toffe zaak.

Grootste hunebed van Nederland

Het dal van het riviertje De Hunze staat centraal op deze wandeling. Maar je trekt bijvoorbeeld ook over de uitgestrekte stuifduinen van het Drouwenerzand. En bereid je maar vast voor: je gaat het grootste hunebed van Nederland zien in Borger!

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Dorpen

Hunzedal: tweedaagse NS-wandeling van Gieten naar EmmenJe komt op deze wandeling door een paar leuke dorpen. Het lommerrijke Gieten, midden op de Hondsrug, springt er wat mij betreft uit. Prachtige huizen aan een heerlijke brink, waarvan sommige rijksmonument zijn. Zoals Huize ‘De Merel’, een schitterende, wit gepleisterde villa uit 1921 in art nouveaustijl.

Dorpspomp

Let op de brink van Gieten ook even op het bronzen beeld van een dorpssmid. Hier stond vroeger een smederij. Naast het beeld staat de oude houten dorpspomp. Die werd onder meer gebruikt voor het koelen van de gloeiende hoepels die om de houten wagenwielen werden geslagen.
Hoor ik daar Wim Sonneveld ‘Het Dorp’ zingen?

Hotel Braams
Hunzedal: tweedaagse NS-wandeling van Gieten naar Emmen

Aparte vermelding verdient het authentieke Hotel Braams, dat in 1617 als herberg werd gebouwd. Later kwam de herberg in het bezit van de familie Braams, waarnaar de herberg werd vernoemd. In de periode dat Jan Braams burgemeester van Gieten was, werd zijn herberg ook gebruikt als gemeentehuis.

We schrijven 1823 als Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp in de herberg van Jan Braams koffie drinken en bruin brood van ongebuild roggemeel eten, tijdens hun voettocht door Nederland (Geert Mak maakte er een tv-serie over).
Mooi terras om neer te ploffen voor een koffietje en mijmerend over vroeger te genieten van de mooie brink.

Borger: Hunebeddenmuseum

Borger is ook zo’n typisch Drents dorp: bedaarde sfeer, monumentale huizen en boerderijen, prachtig kerkje. Als je in Borger bent, kom je er niet omheen: je moet dan naar het Hunebeddenmuseum. Drenthe is niet voor niets the place to be als het om hunebedden gaat. En in Borger, jawel, staat het GROOTSTE hunebed van Nederland. Bijzonder hè? Het is leuk om even door het museum te lopen en de geschiedenis van de hunebedden en de bouwers, het Trechterbekervolk, tot je door te laten dringen. Zie meer onder het tabje Hunebedden.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

 

Zin in een zalige verre reis? Kies Djoser!

Maak een verre groepsreis met Djoser Heb jij ook zo'n zin in een zalige verre reis? Bij Djoser ben je aan het juiste adres. Ze organiseren al 25 jaar actieve groepsrondreizen over de hele wereld.

  • Groepsrondreizen wereldwijd
  • Groepswandel- & fietsreizen wereldwijd
  • Ouders met kinderen op ontdekkingsreis

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesDrie dagen naar de Veluwe met Pharos Reizen!

Lekker wandelweekend op de VeluweWat is Nederland toch prachtig! Pharos Reizen van ANWB heeft een aantrekkelijk arrangement voor je samengesteld, midden op de Veluwe!

  • verblijf in Princess Hotel de Wipselberg
  • toegang tot het grootste natuurgebied van Nederland
  • incl. diner in het hotel