De 8 mooiste wandelgebieden van Spanje

De allermooiste wandelgebieden van Spanje
De allermooiste wandelgebieden van Spanje

Spanje is bijzonder rijk aan natuur. En de variatie is enorm. Indrukwekkende bergen, uitgestrekte eenzame bossen waar je geen mens tegenkomt, laagvlaktes met spiegelgladde meren. Ruim 700 natuurparken en 15 nationale parken telt het Iberisch schiereiland. Dankzij een netwerk van wandelpaden ligt Spanje aan je voeten. Frankwandelt selecteerde de 8 mooiste gebieden om te wandelen.

Temperamentvol, weerbarstig, wonderschoon

Spanje is een continent op zich. Gescheiden door de Pyreneeën van de rest van Europa heeft het land een eigen karakter: temperamentvol, weerbarstig, wonderschoon. Vergeet even die beroemde stranden van de Costa's en reis door naar het achterland: daar liggen ruige berggebieden, eindeloze hoogvlaktes en prachtige steden waar toeristen spaarzaam zijn.

Prachtige natuur & pittoreske dorpjes

Willen de meeste mensen lekker luieren met zon, zee en strand op Ibiza, Mallorca, Gran Canaria of Tenerife? Mooi zo, want dan kun jij de wandelvakantie van je leven maken in de fascinerende, nog niet ontdekte kanten van die gebieden. Zet voetje voor voetje terwijl de prachtige natuur en pittoreske dorpjes in traag tempo je ogen strelen.

Wandelvakanties bij betrouwbare reisorganisaties

Kortom, naar Spanje op vakantie krijgt een heel andere dimensie. Wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers komen uitstekend aan hun trekken in onderstaande wandelgebieden. Per wandelgebied geef ik tips voor geweldige vakanties bij een van de reisorganisaties waar ik zelf uitstekende ervaringen mee heb. Aan de rechterkant zie je nog veel meer tips voor de mooiste actieve reizen. Heb jij ook zo'n zin in vakantie?

1. Asturië & Picos de Europa

Asturië in Noord-Spanje: ver weg van het massatoerisme vind je hier rust, natuur en prachtige, fluisterstille baaien en stranden. Plus een bijzonder berggebied waar nog beren in het wild voorkomen. Een groen paradijs is het, met tal van nationale parken, zoals de Picos de Europa. Dagen dwalen zonder een kip ... uhm mens tegen te komen.

Of bezoek de ruige zeekust, met indrukwekkende rotsformaties en steile kliffen. Asturië kent veel diersoorten, zoals gemzen, steenarenden, buizerds, vale gieren en in de bergen zelfs beren en wolven. Liefst 5 natuurgebieden in Asturië werden uitgeroepen tot biosfeerreservaat door UNESCO. Een daarvan is bijzonder mooi: Parque Natural Somiedo.

2. Galicië

Wie Spanje alleen van de Costa's kent, ontmoet in het noordelijk gelegen Galicië een heel ander en bijzonder groen Spanje. Hier ga je heen om de ongenaakbare toppen van de Picos de Europa te bewandelen. Of de ruige kapen en vriendelijke rivierdalen van Finisterre en de met varens en gele brem bedekte heuvels die Galicië ook heeft.

Als je er toch bent bezoek dan de wereldberoemde pelgrimsstad Santiago de Compostela. Ga je wandelen in Galicië, dan kruist je pad ongetwijfeld de oude pelgrimsroute El Camino de Santiago. Een van de wonderen der natuur is de Playa de las Catedrales, een strand met natuurlijk gevormde rotsbogen bij Ribadeo. Wie wil vogelen tijdens het wandelen komt aan de schitterende Galicische kust aan z'n trekken.

Mooiste wandelvakanties in GaliciëTip: 3 actieve vakanties in Galicië

3. Spaanse Pyreneeën

De uitgestrekte Pyreneeën domineren de grens van Spanje en Frankrijk, van de Middellandse Zee tot de Atlantische Oceaan. Een van de mooiste bergketens in Europa om te wandelen, en ik heb het vaak gedaan. De Spaanse Pyreneeën zijn zo mogelijk nog mooier dan de Franse. In ieder geval tref je beter weer.

Een wandelparadijs is het, met een bijzondere rijkdom aan vogels, bloemen en indrukwekkende landschappen. Op je wandelingen tref je indrukwekkende bergtoppen, maar ook groene, idyllische valleien. Een van de mooiste berggebieden van Europa is het Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park, met z'n majestueuze gletsjerdalen en diepe canyons. Wordt soms zelfs vergeleken met de Grand Canyon, maar overdrijven is ook een vak...

4. Catalonië

Catalonië, in het noordoosten van Spanje, is natuurlijk bekend van de heerlijke stranden aan de Costa Brava en Costa Dorada. Maar behalve voor een ontspannen zonvakantie kun je er ook bijzonder goed terecht voor wandelvakanties. Proef de romantiek van de groene Vall de Sant Daniel, of maak lange wandelingen in Nationaal park Aigüestortes.

De grillige kustlijn tussen de bekende badplaatsen is verrassend stil en ongerept (Costa Brava = woeste of ruige kust). Bespikkeld met pittoreske dorpjes en beschutte baaien. Je actieve wandelvakantie is prima te combineren met een bezoek aan het bruisende Barcelona. Ahhh, ik heb zo'n zin in vakantieieiei!

5. Balearen: Mallorca & Menorca

De Balearen, nooit van gehoord? Van 3 eilanden van deze archipel heb je zeker gehoord: Mallorca, Menorca en Ibiza. Zo'n 200 km van de Spaanse kust ligt de eilandengroep, in de Middellandse Zee. Mallorca is het grootste eiland. Vergeet de drukke zuidkust: schitterende en zeer rustige natuur vind je in het noordwesten.

Menorca hoort ook tot de Balearen. Dit rotsige, heuvelachtige eiland is zo mogelijk nog mooier voor een wandelvakantie. Grillig is de natuur hier, met ravijnen, grotten en een ruige kust. Verscholen tussen de steile kliffen vind je ook mooie baaien met zandstranden.

6. Extremadura

Het uitgestrekte Extremadura ligt ten zuidwesten van Madrid bij de Portugese grens. Heerlijk gebied om te wandelen, maar vooral ook voor vogelliefhebbers: Extramadura is een van de beste bestemmingen in Europa voor een vogelreis. Het gebied is extreem rijk aan flora en fauna. En vooral: aan roofvogels.

Machtige bergtoppen begrenzen Extremadura, waaronder de Sierra de Crédos (toppen tot 2.500m). Vooral Nationaal Park Monfragüe, aan de oevers van de Taag, is een belangrijk gebied voor roofvogels, zoals de Spaanse keizerarend en de monniksgier. En het is ook een van de mooiste plekken in Extremadura. Een uitgelezen gebied voor een extreem lekkere wandel- of vogelreis dus.

7. Andalusië

Het Zuid-Spaanse Andalusië betekent: uitbundige zon, een rijk palet aan natuurgebieden en gebergten, authentieke witte dorpen, historische steden en een lange kustlijn. Ideaal om te wandelen, maar dan wel buiten het zomerseizoen. Het is een enorm gebied, ongeveer zo groot als Portugal.

Bekendste bergstreek is de Sierra Nevada, met liefst 16 toppen boven 3000 meter. Op de zuidelijke, groene hellingen van de Sierra Nevada ligt het heerlijke Las Alpujarras: droge hellingen, gespleten door diepe ravijnen. Je vindt er de beroemde witte dorpjes van de Alpujarras, oase-achtige gehuchten omgeven door moestuinen en olijf-, vijg- en amandelgaarden. Een eldorado voor wandelaars.

8. Canarische Eilanden

De 7 Canarische eilanden lenen zich bij uitstek voor heerlijke wandelvakanties. Vanwege het klimaat, maar vooral ook door de onbedorven natuur. De wandelmogelijkheden hier zijn bijna onuitputtelijk. Neem het spectaculaire Gran Canaria. Dit eiland biedt in het noorden subtropisch klimaat en in het zuiden stukjes zandwoestijn. Een ruig eiland is het, met bergen, vulkaankraters, woestijn, bossen, canyons en palm-oases.

Ook het vulkanische eiland Tenerife is geweldig, met hoge bergen die loodrecht uit zee oprijzen en Spanjes hoogste berg El Teide (3718 m). Bijna de helft van het eiland is beschermd natuurgebied, waaronder Nationaal Park Cañadas del Teide. En dan hebben we het nog geeneens gehad over 'la Isla Bonita' La Palma of Gomera, de groene parel van de Canaren.


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Bergsportreizen: de mooiste bergvakanties

Bekijk de mooiste bergvakanties op Bergsportreizen.nl Bergsportreizen.nl biedt bijzondere trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden. Onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

 • Scherpe prijzen zonder winstoogmerk
 • Grootste aanbod van Nederland
 • 115 jaar dé specialist in bergsport
 • Deskundige begeleiding
 • Kleine groepen